Akil İnsanlardan Kadir İnanır’a Destek Açıklaması

15 Ocak 2020
Hak savunucuları ve akil insanlar, Selahattin Demirtaş’ın “Devran” isimli kitabının okuma tiyatrosuna gittiği için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tepki gösterdiği sanatçı Kadir İnanır'a destek açıklaması yaptı.

HDP’nin tutuklu önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Devran kitabı geçtiğimiz hafta okuma tiyatrosu olarak Kenter Tiyatrosu’nda sergilendi. Oyunu aralarında Kadir İnanır, Lale Mansur, Dilek İmamoğlu, Selvi Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da olduğu çok sayıda kişi izledi. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kadir İnanır’ı hedef gösteren bir açıklama yaparak dikkatleri üzerine çekerken insan hakları savunucuları İnanır’a destek olmak için imza kampanyası başlattı.

Başlatılan imza kampanyasına imza veren isimler arasında, Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Celalettin Can, Doğu Ergil, Etyen Mahçupyan, Fuat Keyman, Levent Korkut, Nihal Bengisu Karaca, Oral Çalışlar, Öztürk Türkdoğan, Vahap Coşkun, Yıldıray Oğur, Yücel Sayman bulunuyor.

Ülkenin ve kişilerin güvenliğini sağlamakla görevli bir bakanın tanınmış bir sanatçıyı hedef göstermesinin kesinlikle kabul edilemez olduğuyla başlayan kampanya metni şu şekilde devam ediyor: ”Bu söylem, sorunların barış içerisinde çözümüne ve bunu temsil eden kişilere yönelik olduğu oranda, durum demokrasi ilkeleri bakımından daha vahim hale gelmektedir. Kadir İnanır’ın yanında duruyor, bakanı sözlerini geri almaya ve özür dilemeye davet ediyoruz.

HDP sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu açıklamayı yayımladı: “Süleyman Soylu’nun, Demirtaş’ın kitabından sahneye uyarlanan oyunu izlemeye gidenleri ve Kadir İnanır’ı hedef alması bir aczin göstergesidir. Demirtaş’ın ve HDP’lilerin nefes almasından dahi korkan bir Bakan’a çok fazla söz söyleme gereği duymuyoruz. Kültür ve sanat dünyasının içinde olan Kadir İnanır ve o gün orada olan herkes, umudun büyümesine ve cesaretin yayılmasına vesile olmuştur. Bundan sonra da olacaktır.”

Kadir İnanır ise “Bizim tek derdimiz barış” açıklaması yaptı.