Çok Kültürlü ve Çok Katmanlı İstanbul İçin Mobil Uygulama: KarDes

Hrant Dink Vakfı, İstanbul’un çok kültürlü mirasını ve çok katmanlı yapısını keşfetmek isteyenler için geliştirdiği KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi isimli mobil uygulamayı dün akşam düzenlediği etkinlik ile tanıttı.

Hrant Dink Vakfı’nda birçok davetlinin katıldığı etkinlikle tanıtımı yapılan KarDes mobil uygulaması: Türkçe ve İngilizce dillerinde, kişisel gezi rehberi olarak tasarlanmış…

İstanbul’daki 900’e yakın çok kültürlü yapının yerini ve tarihini keşfetme, hafıza turları ile İstanbul’un çeşitli semtlerinde yürürken orada yaşamış kişilerin hikâyelerini dinleme, semtlerin ve mekânların eski fotoğraflarını görme imkanı sunan KarDes, toplumsal belleğe ışık tutarak İstanbul’un çoğulcu hikâyesinin anlatılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. İki bölümden oluşan rehberde; cami, kilise, sinagog, okul, mezarlık gibi yapılarla ilgili bilgiler yer alırken; tur bölümünde de Hayko Cepkin, Ece Dizdar, Ceylan Ertem, Mahir Günşıray, Nejat İşler, Ercan Kesal, Yekta Kopan, Lale Mansur, Songül Öden, Tülin Özen, Tilbe Saran ve Serra Yılmaz gibi sanatçıların seslendirmeleriyle Balat’tan Moda’ya Adalar’dan Pera’ya bir çok güzergah bulunuyor.

KarDes uygulamasının bir diğer yönü de içinde sözlü tarih çalışmasının yer alması. İstanbul’un semtleri, çok katmanlı yapısı bizzat burada büyüyen kişilerin anlatımlarıyla rehberde yer alıyor. Takuhi Tovmasyon sözlü tarih çalışmasına katılanlardan biri olarak doğup büyüdüğü Yedikule semtini anlatıyor.

Uygulamayı Apple store ve Google play’dan ücretsiz olarak indirmek mümkün.