İSMEK’te 2 Kürtçe Kursu Açılacak

Hakkı Savunanlar Platformu Başkanı İlyas Buzgan, yerel seçimler ile başlayan İSMEK Kürtçe kursları süreciyle ilgili, "Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere Kurmanci lehçesinde iki kursun faaliyet göstermesini bekliyoruz.'' dedi.

Yerel yönetimler ve sivil toplulukların başarılı bir çalışma örneği olarak gösterilen ‘İSMEK’lerde Kürtçe dil kursunun başarısını ve Hakkı Savunanlar Platformu’nun çalışmalarını Platform Başkanı İlyas Buzgan ile görüştük.

Hakkı Savunanlar Platformunu ve sizi tanıyarak başlayalım. Platformun kuruluş sebebi neydi? 

Adım İlyas Buzgan, Bingöl’de doğdum. İlkokul ve liseyi Bingöl’de okudum. Kamu yönetimi ve felsefe mezunuyum. Uluslararası ilişkiler yüksek lisans tez aşamasındayım. 1996’tan beri İstanbul’da yaşamaktayım. 1998-2005 yılları arasında özel bir firmada yöneticilik yaptım. 2005-2018 yılları arasında da kendi firmamı kurdum ve özel sektörde hizmet verdim. 2018 yılının son çeyreği ile beraber Hakkı Savunanlar Platformu’nu kurduk.

Platformu kurmamızın biri politik diğeri kültürel olmak üzere temel iki negatif nedeni var. AK Parti ve MHP’nin kişi kültü üzerinden iktidarı otoriterleştirmesi, bu otoriterleşmenin ideolojik bir totaliterizmi teşvik etmesi, otoriter ve totaliter siyaset anlayışıyla uyumlu bir yargı ve medya düzeninin inşa edilmesi, muhalefetin terör ve ihanet gibi kavramlarla itibarsız ve etkisizleştirilmek istenmesi ve bütün bunların özgürlük alanlarının daralmasıyla sonuçlanması negatif siyasi neden olarak sıralanabilir. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin milyonlarca İstanbullu Kürt vatandaşın dili, edebiyatı ve ve kültürü ile ilgili herhangi bir hizmet sunmamış olması kültürel negatif nedeni temsil etti. Bizi sorumluluk almaya teşvik eden bu faktörlerdi. Dolayısıyla platformun sivil misyonunu demokratik ve özgürlükçü siyasete destek ile Kürt Dili, kültürü ve edebiyatına ilişkin yapılacak kamusal hizmetlere lojistik ve teknik destek sunmak olarak nitelendirebiliriz.

‘İki Kursa Onay Verilmiş Durumda’

İSMEK kurslarında Kürtçe ile ilgili bir çalışmanız olumlu sonuçlandı, bu süreç nasıl oldu ve hangi aşamada? 

Evet, yani tam istediğimiz düzeyde neticelenmemiş olsa da bunu bir başlangıç olması bakımından olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. 2019 Ocak ayında Kemal Kılıçdaroğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Ekrem İmamoğlu ile 25 gönüllümüzün de katılımıyla dört saat süren bir görüşme gerçekleştirdik. İstanbul’da yaşayan Kürtler’in taleplerini, eğilimlerini ilettik. Genel olarak Kürtler’in nabız, eğilim ve taleplerini kendileri ile paylaştık. İSMEK’te Kürtçe kurs, Kürtçe Kreş hizmeti ve Kürtçe tiyatro hizmetinin verilmemiş olmasının temsilde adalet ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmadığını söz konusu hizmeti vermeleri halinde kendilerini destekleyeceğimizi söyledik. Adil olmadığını kendilerine deklare ettik. Onlar da bunların makul talepler olduklarını kazanmaları halinde yerine getirilecek talepler olduğunu söylediler. Seçimi kazandıktan sonra kendileri ile birkaç görüşmemiz daha oldu. Biz kendilerine teknik ve lojistik destek sağladık. Öğretmen ve kurs sayısı ile ilgili bilgiler verdik. Şu anki durumda iki kursa onay verilmiş durumda. Anadolu ve Avrupa yakasında olmak üzere Kurmanci lehçesinde iki kursun faaliyet göstermesini bekliyoruz. Ancak yeterli bulmuyoruz hem sayısı açısından hem de Kurmanci lehçesi ile sınırlı kalmaması gerektiğini Zazaca’nın da dahil edilmesini istiyoruz. Ancak başlangıç adına önemli bir gelişme olarak görüyoruz. 

Bu çalışmalar yerelde düzeyde gerçekleşen çalışmalar. Belediye nezdinde iletmiş olduğunuz bu taleplerin daha kapsamlı ülkeye yayılma noktasında nasıl katkıları olacak?

Bizim bu taleplerimiz yerel düzeyde başlamış olsa da aslında günün sonunda ülkede var olan sorunlara yerelden yaklaşımlar ile sınırlı kalmaması gerektiğini, iktidara talip olan bir siyasi partinin ülkeye her anlamda bir refah ve aynı zamanda demokrasinin daha canlı kılınması adına bu tür faaliyetlerin kendi programlarına dahil edilmesi gerektiğini ilettik. CHP’nin Kürtler ve dindar Müslümanlar ile barışması, ülkede yaşayan farklı kesimdeki dini ve etnik yapılara geçmişteki jakoben tavrın tekrar edilmemesi gerektiği, Kürtlerin haklarına adil çözümler getirmesi, hak yoluyla yaklaşılmasını ilettik. Geçmişteki hataların tekrar edilmemesini, verilen sözlerin yerine getirilmesi, bu şartlarla destek vereceğimizi defaatle kendilerine bildirdik. Gelmiş olduğumuz nokta itibariyle mikro düzeyden makro düzeye her alandaki sorunlara kalıcı çözümler bulmak, sorunlara evrensel, adil ve en temelde hukuk devleti yaklaşımı ile yaklaşmak olmalıdır. 

‘Platform Çok Yeni, Gittikçe Büyüyor’

Bu noktadan itibariyle platformun sivil topluma yapmış olduğu çalışmalar neler ve kadınlar, gençlik için ne tür yaklaşımlarda bulunmak istiyor? 

Ülkedeki sorunların çözümü adına çeşitli görüşmelerde bulunduk. Özelikle siyasi partiler ile bir dizi görüşmelerde bulunduk. Kendi bünyemizde arkadaşlarımızın siyasal, felsefi ve kültürel düzeylerini arttırmak için politika felsefesi okumaları, atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Dernekleşme sürecine giriyoruz. Dernek ile beraber atölye çalışmalarımızı artırmayı düşünüyoruz. Platform çok yeni gittikçe büyüyor bu noktada sosyal medyada altı farklı dilde hesaplar açmayı düşünüyoruz. Türkçe, İngilizce, Arapça ve Kürtçe’nin lehçeleri İle faaliyetleri zenginleştirmeyi hedefliyoruz.

Kadın ve gençlik adına özelikle kadın sayımız maalesef çok az. Daha fazla kadın üyemiz olmasını, kadınların daha aktif bir şekilde platform bünyesinde kendisini, özne olmasını bütün renkliliği daha aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Kadına bakışımızın da ataerkil paradigmanın da deforme edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada sivil toplumun her anlamda kendini var ettiği, özne kıldığı, şiddetin ve şiddet dilinin dışarıda bırakıldığı bir toplum tasavvuru ile dünya görüşünü savunuyoruz. Kendimizi Hukuk bağımlısı olarak tanımıyoruz. Gençler platformun çoğunluğunu oluşturuyor üyelerimizin çoğunluğu onlardan oluşuyor. Farklı üniversitelerden bize katılan gençler var. Kendilerini önemsiyoruz, onların katılımı ve onların dünya görüşü, canlı fikirleri bizi de heyecanlandırıyor. Kurumsal süreci ile birlikte onların daha aktif olacağı bir oluşum olacağımızı düşünüyorum.