Kadın Mücadelesi Kazandı: Çağatay Aksu’ya Müebbet Hapis Verildi

Kadınların adalet arayışlarının önemli bir eşiği olan Şule Çet davasından bugün karar çıktı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme sanık Çağatay Aksu'ya müebbet hapis ve 12 yıl 6 ay hapis cezası, sanık Berk Akand hakkında da 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi. 

Geçen yıl 24 Mayıs’ta Ankara’da bir plazanın 20’nci katından düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümün ‘intihar’ olarak kayıtlara geçmişti. Ancak kadınlar hak mücadelesini sürdürdü. İntihar olarak örtülmek istenen kadın cinayeti kapatılamadı, dava açıldı, sanıklar tutuklandı ve bugün de ceza aldı.

Ankara’da Yelken Plaza’nın 20. katından düştüğü iddia edilen, şüpheli ölümü ile kamuoyunun gündeminde yer alan üniversite öğrencisi Şule Çet davasının 6. duruşması Ankara Adliyesi 31. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme sanık Çağatay Aksu’ya müebbet hapis ve 12 yıl 6 ay hapis cezası, sanık Berk Akand hakkında da 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi.

Kadınlar Kararın Alkışlarla Karşıladı

Duruşma salonunda bulunan kadınlar kararı alkışlarla karşıladı. Sanık yakınları ise, “Bu karar siyasi” sözleriyle mahkeme heyetine tepki gösterdi.

Baba Çet: Herkese Teşekkür Ederim

Duruşmanın ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapan Şule Çet’in babası İsmail Çet bu süreçte yanlarında olan avukatlara, kadın örgütlerine teşekkür etti. Baba Çet, “Acımız bitmedi. Bir kız evladın acısı bitmez ama ceza aldıkları için su serpilmiş gibi. Hükümetimize ve siyasi partilere yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz. Baba olarak bir kız evladı kaybettim. Başka ana babalar tereddüt etmesin kimse yanmasın” dedi.

‘İtiraz Edeceğiz’

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım ise mahkeme heyeti tarafından ağırlaştırılmış müebbet cezasından indirim yapıldığını belirterek kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi. Yıldırım, “Kamuoyu baskısı hukuksuz bir süreçte hukuka gidilmek için yapıldı. Müebbet hapis cezası alanlar aramızda gezdi. Adaletin tecellisi için kamuoyu baskısı oldu” diye konuştu.

‘Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet İstiyoruz’

Duruşma öncesi bir kez daha “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganıyla Adliye önünde bir araya gelen kadınlar Şule Çet davasında sanıkların gerektiği cezayı almasını ve adaletin sağlanmasını istedi. Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Aysun Genç Tanır, bundan önceki 5 duruşmada sanıkların, avukatlarının ve ailelerinin tecavüzü gizlemeye çalıştıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “5 duruşmadır parayla rapor hazırlatan avukatlar ve katiller Şule’yi yargılayarak cinayeti, tecavüzü örtmeye çalıştılar. Bugün görülecek olan 6. duruşmada gerçek adalet yerini bulsun istiyoruz. Gerçek adaleti istiyor, yaşamlarımızı savunuyoruz. Fakat bu erkek egemenliğinin karşısında hayatları ve hakları için mücadele eden kadınlar var. Kadın dayanışmasını kuran ve bu dayanışma ile tekmili birden tüm erkekliğin karşısında mücadele eden kadınlar vardır. Katilleri aklamaya çalışan, iyi hal indirimleri veren erkek egemen sistemin peşindeyiz. Bugün bu duruşmada çıkacak olan kararın takipçisiyiz.”