Tahir Elçi Anıldı: ‘Hayali Olan Barışın Esamesi Okunmuyor’

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin önünde bu sabah 4. kez anıldı. Anmada Tahir Elçi'nin vurulmadan hemen önce yaptığı son konuşma dinletilirken, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Elçi'nin hayali olan barışın esamesi okunmuyor" dedi.

Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi Vakfı tarafından saat 10.15’te Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen anma, Dört Ayaklı Minare’nin önünde yapılan basın açıklaması ve Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda bulanan kabir ziyaretiyle devam etti.

Anmaya siyasi parti temsicilerin yanı sıra Baro Başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Anmada konuşan Tahir Elçi’nin eşi ve Tahir Elçi Vakfı’ndan Türkan Elçi, “Biliyoruz ki doğrultulan namlu, taammüden ve fiilendir. Sıkılan tek kurşunun sehvenle işi olmaz. Dört ayaklı kapına ömrümüzün sonuna dek geleceğiz” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın da, Elçi’nin savaş karşıtlığı ve barışseverliğiyle yaşatılacağını vurgulayıp, ülkede insan haklarının giderek daha kötü olduğunu, failli meçhul cinayetlerin idare ve yargı işbirliğiyle örtbas edilmeye çalışıldığını, Elçi’nin hayali olan barışın esamesinin okunmadığını ifade etti.

Konuşmasına Elçi’ye seslenerek devam eden Aydın cinayet dosyasıyla ilgili; ”Tam da senden edindiğimiz miras ve deneyim ile takipçisi olmaya devam ediyoruz. Failleri tespit etmek için tamamen bilimsel yöntemlerle bir uzmanlık raporu hazırlattık. Bu raporda olası üç fail tespit edildi. Savcılığa sunduk. Ne yaptılar dersin? Kocaman bir hiç. Sana bugün bir yanımız buruk da olsa, iyi haberlerle gelmek istiyorduk, ne yazık ki yine olmadı. Bu ülkede insan hakları, bıraktığın günden daha iyi bir durumda değil.” dedi.

Hani meşhur bir söz var ya: ‘Bu dünyayı büyük yürekler değiştirecek.’ Bilesin, bu konuda sözümüz var, bu dünyayı değiştireceğiz.

Konuşmaların ardından Dört Ayaklı Minare’nin ayaklarına karanfiller bırakıldı. Anma etkinlikleri, Hasan Paşa Hanı’nda açılan sergiyle devam etti. “Em te ji bîr nakin-Seni unutmayacağız” yazılı pankartın açıldığı yürüyüş boyunca “Tahir Elçi Ölümsüzdür” ve “Tahir burada katiller nerede” sloganları atıldı.