”Cinsel Şiddetin Bahanesi Olamaz”

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, #ÖyleDeğilBöyle kampanyasıyla cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan, faili aklayan toplumsal algı ve yaklaşımı değiştirmeyi hedefliyor. Cinsel şiddetin önlenebileceğini göstermek, kurumlara sorumluluklarını hatırlatmak ve cinsel şiddete karşı yanlış inanışların oluşturduğu dili dönüştürmek de kampanyanın amaçları arasında...

Geçtiğimiz günlerde aralarında Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Hasibe Eren ve Tülin Özen gibi isimlerin yer aldığı kampanyanın lansmanını gerçekleştiren Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği,  ‘Cinsel şiddetin bahanesi olamaz.’ mesajı veriyor.

Lansmanda konuşan oyuncu Hasibe Eren, toplumsal cinsiyet eşitliğine ket vuran dilin değişmesi gerektiğini söylüyor. Dilin faili değil mağduru sorgular nitelikte olduğunun altını çizen Eren, vakalarda yalnızca failin suçlu olduğunu ve bu farkındalığın gelişmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.

Öğrenilen bir şiddet biçimi olan cinsel şiddet, ancak onu besleyen toplumsal algının dönüşmesiyle önlenebilir.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Şehlem Kaçar, cinsel şiddetin oluşmasına ortam sağlayan toplumsal normların değişmesi için çalışmalar geliştirdiklerini söylüyor. Bu çalışmalar genellikle koruyucu önleyici yaklaşımların geliştirilmesi ve cinsel şiddet sonrası destek mekanizmalarının hayatta kalanlara ulaştırılması üzerine oluyor.

Yanlışların Kırılması Ve Algı Dönüşümü…

Kampanyalarında cinsiyet eşitlikçi bir perspektife sahip, kamuoyunda tanınmış kişilerle çalıştıklarını söyleyen Begüm Baki, bütün mesajlar için birlikte mesai harcadıklarını söylüyor. Dertlerinin toplumdaki yanlış inanışlara karşı gerçekleri ortaya koymak olduğunun altını çizen Baki, Türkiye’deki tüm kesime bu mesajları iletebilmek istediklerini belirtiyor.