Güleçoba Köyü’nden LÖSEV’e Selam:
“Maskemi Takarım Farkındalık Yaratırım”

LÖSEV’in çağrısına destek veren Diyarbakır’ın Güleçoba köyündeki öğretmen ve öğrenciler, Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında bir farkındalık çalışması yürüttüler.

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası için lösemili çocuklarla dayanışma ve duyarlılık çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya bir destek de Diyarbakır’ın Güleçoba köyünden geldi. Güleçoba Aşikan İlkokulu ve Ortaokulu’nun öğretmen ve öğrencileri, ağız maskeleri takarak 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında LÖSEV tarafından başlatılan Lösemi Farkındalık etkinliklerine katıldılar. Etkinlik kapsamında öğle arasında ağız maskeleriyle bahçeye çıkan öğretmenler, çocukların meraklı bakışlarıyla karşılaştılar. Daha sonra derse de maskeyle giren öğretmenler, çocukların meraklarını lösemiyi ve lösemili çocukların yaşadıklarını anlatarak giderdiler.

Okulun 7-A sınıfında ise bütün öğrenciler İngilizce dersinde maske taktılar. İngilizce Öğretmeni Cesur Bulut, tahtaya yazdığı “lösemiye karşı tek yürek” sloganıyla öğrencileri bilgilendirdi ve lösemili insanlara karşı duyarlı olma çağrısında bulundu. Bulut, lösemi hastalığı hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilere şunları söyledi: “Sokakta, parkta, alışverişte yüzlerinde maske ile gördüğünüz çocuklar, lösemi hastalığına yakalanmış arkadaşlarınızdır. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değil ve tedavisi mümkündür. Ama bu arkadaşlarınızın enfeksiyondan korunmaları gerekiyor. Bu yüzden yüzlerinde ağız maskeleriyle dolaşıyorlar. Maskeleriyle dolaşırken farklı bakışlara ve daha olumsuz davranışlara maruz kalıyorlar. Bu sadece lösemili arkadaşlarınız için değil engelli olanlar ya da başka bir hastalığı olanlar için de geçerli. Bizim bu arkadaşlarımıza destek olmamız gerekiyor. Onların bu maskeyi takmaları, koltuk değneği ya da tekerlekli sandalye kullanmaları ne kadar normal ve doğal bir davranış ise bizim de onlara öyle doğal bakmamız ve davranmamız gerekiyor. Kendilerini kötü hissetmemeleri için arkadaşlarımızın yanında olmalıyız. Bugün lösemili arkadaşlarınız için düşündüğümüz farkındalığı her yere yaymalıyız.”

“Lösemiye Karşı Tek Yürek”

Okulun Müdürü Mehmet Kaplan, sosyal sorumluluk anlamında hem ülkenin hem de dünyanın gündemini yakından takip ettiklerini belirterek, “Örneğin; önceki yılın kitaplarını geri dönüşüme göndermek için iyi bir çalışma yaptık ve kitaplarımızın büyük çoğunluğunu geri yolladık. Küresel İklim Eylem Haftası kapsamında öğrencilerimizle kendi çöplerimizi toplayıp yerküremizi koruma duyarlılığını konuştuk. Öğrencilerimizin çevrelerine, dünyaya duyarlı sorumluluk sahibi olarak yetişmeleri için bütün öğretmenlerimizle birlikte çaba harcıyoruz. Bu etkinlikte de öğretmen ve öğrencilerimizle birlikte LÖSEV’in çağrısına destek vermek amacıyla, lösemi başta olmak üzere hasta ve engelli bireyler için bir duyarlılık çalışması yürüttük. Sınıflara ağız maskesiyle girip çocuklara lösemi ve lösemili çocukların maruz kaldığı sorunları anlattık. Sadece lösemi de değil, bir iş bölümü yaparak çeşitli konuları odağa aldık. Örneğin bir öğretmenimiz lösemiyi anlatırken başka bir öğretmenimiz engelli bireylerin maruz kaldığı sorunlar hakkında bir drama gösterisi yaptı. Güleçoba Aşikan olarak akademik başarıyı elbette önemsiyoruz ama öğrencilerimizin iyi insanlar olarak yetişmelerini en az akademik başarı kadar önemsiyoruz. Güleçoba Aşikan ailesi olarak bu haberi okuyan herkesi lösemiye karşı duyarlı olmaya ve farkındalık etkinliklerine destek vermeye çağırıyoruz.” diye konuştu.