Medya ve Mülteci Hakları Derneği Kuruldu

İzmir’de aralarında gazeteci, mülteci hakları aktivisti, avukat, sivil toplum çalışanı ve mültecilerin bulunduğu bir grup yakın zamanda Medya ve Mülteci Hakları Derneği’ni kurdu. 

Kuruluş amacı, mültecilerin haber alma ve düşünce ve ifade özgürlüklerine erişim için alan sağlayabilmek ve toplumsal barış için nefretsiz bir medya oluşturmak olan derneğin kurucu üyeleri arasında, gazeteci Metehan Ud, mülteci hakları aktivisti Dilan Taşdemir, İrem Somer, Tuğkan Gündoğdu ve avukat Gizem Öykü Başkaya bulunuyor.

Dernek çalışmalarını mülteci haklarının ülke gündeminde daimî yer tutması, geleneksel ve dijital medyada mülteci hakları odaklı bir perspektifin oturması, nefret söylemi üreten ve arttıran içeriklerin azalması için çaba sarf etme ve mültecilerin medya araçları ile kendilerine dair içeriği yine kendilerinin üretebilmesine zemin oluşturma etrafında yapacak. 

Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada mültecilerin medyadaki temsilinin halkın mültecilere yönelik bakış açısını etkilediği vurgulanarak, “Mültecilerin medyada yer aldığı haberler mülteciler hakkında ön yargı yaratırken, bir arada yaşamın önünde büyük bir engel oluşturdu. Buna karşın, mülteci haklarını ve hak taleplerini ele alan içerikler ise medyada sınırlı yer buldu. Mültecilerle ilgili ayrımcılık karşıtı tutumların aktarıldığı medya içerikleri, mülteciler ile Türkiyelilerin bir arada yaşaması açısından önem taşıyor” denildi. 

Medyadaki Hak İhlalleri Raporlanacak

Geleneksel ve dijital medyada mültecilerle ilgili çıkan haberleri takip edecek olan Medya ve Mülteci Hakları Derneği hak ihlali, nefret söylemi, ayrımcı uygulama ve yanlış bilgi içeren haberleri haftalık  raporlarla kamuoyu ile paylaşacak. Bu haberlerin analizi yapılacak ve mülteci odaklı hak haberciliği terminolojisine göre düzenlenip yeniden paylaşıma sokulacak. Mülteci odaklı hak haberciliğinin geliştirilmesi için söyleşiler, paneller, çalıştaylar ve atölyeler düzenleyecek olan dernek akademisyenler ve mülteci odaklı çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ile birlikte gazetecilerin ve iletişim fakültesi öğrencilerinin faydalanabileceği mülteci odaklı hak haberciliği kılavuzu da hazırlayacak. 

Dernek, açılışını 7 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirecek. (Derneğin adresi: Alsancak Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi No 134/1 Kenet Sitesi D 704 Konak İzmir) 

Derneğin çalışmaları web sitesi, Facebook Twitter ve Instgram sayfalarından takip edilebilir.