Sosyal Fayda Zirvesi’ne Sosyal Girişimci Damgası…

Sosyal Fayda Zirvesi’nin sahnesine bu yıl önemli bir ikili damgasını vurdu: Sosyal Girişimciler ve 17. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı: Amaçlar için Ortaklıklar...

UNDP Türkiye ve TBWA ekipleri tarafından bu yıl Türkiye’de altıncısı düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi’nin teması İyiliğe Giden En Kısa Yol’du. Toplumsal iyilik yolunda sistemleri dönüştürmeye hayatlarını adayan sosyal girişimcilerle omuz omuza yürüyenler için İyiliğe Giden En Kısa Yol teması oldukça merak uyandırıcı. Sihirli bir iksir ya da hap olsaydı haberimiz olurdu, onu yapan da zaten bir sosyal girişimci olurdu diyerek programı inceledim. 

Hem içerik hem konuşmacı seçimi olarak sosyal girişimcilerin ve onlarla iş birliği içinde çalışan kamu, sivil toplum, özel sektör aktörlerinin ortak çabalarının görünürlüğünün zirveye damga vurduğunu sevinerek söyleyebilirim. 

Katılanlara iyi bir networking ve görünürlük imkânı sağlayan Sosyal Fayda Zirvesi, toplumsal alanda çalışan farklı aktörleri bir araya getiren bir mezunlar günü buluşması gibiydi. Tek farkı, içinde bulunduğumuz ve artık sorunun kendisi haline gelen sistemler dönüşmedikçe buradan mezun olmuyoruz, aksine Ashoka’nın vizyonundaki gibi herkesin fark yaratabildiği bir dünya için çabalayan kişilerin ortaklaşa inşa ettiği çözümler, sorunların üstesinden gelene kadar çalışmaya devam edeceğiz. 

SKA Etki Hızlandırıcı Programı paneli, İDEMA’dan Ahmet Batat moderatörlüğünde Kale Grubu’ndan Rana Birden Çorbacıoğlu ve Anlatan Eller’in kurucusu Pekin Baykan’la birlikte sahneyi paylaştığımız Sosyal Fayda Girişimciliği Programı paneli, Accelerate 2030 – Amaçlar için Sosyal Girişimcilik paneli katılımcılara gün boyu gerekli sosyal girişimcilik dozunu verebildi.

Ashoka Türkiye olarak, Kale Grubu ile üç senedir İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri’ni yürütüyoruz. Erken aşama ve ileri aşama sosyal girişimcileri destekleyen, onlara yalnız olmadıklarını ve yaptıkları işin değer yarattığını hissettiren, görünürlüklerine katkıda bulunan bu ödül, ikinci senesinden itibaren kamu, sivil toplum, akademi ve diğer sosyal girişimlerle iş birliği içinde etkisini artıran sosyal girişimcilerin çabalarını görünür kılmak üzere İş Birliği Kategorisi de açtı. Sosyal Fayda Girişimciliği panelinde, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri’nin farklı uçlarından bir arada tutan taraflar olarak, bu iş birliğinin bizler için ne anlama geldiğinden bahsettik. 1980’dan bu yana dünyanın 93 ülkesinde sosyal girişimcilerle çalışan Ashoka için bu iş birliği, Türkiye’de henüz ulaşma fırsatımız olmayan sosyal girişimcilere erişmemizi, küresel ağımızdan aldığımız öğrenimleri Türkiye’ye daha derin şekilde adapte etmemizi sağlıyor. Sosyal girişimcilik alanını desteklemek isteyen kurumların bu yola tek başlarına değil, öncelikli işi bu alanı geliştirmek olan kurumlarla çalışması gerektiğine değinmiştik. Alandaki böylesi iş birlikleri, Türkiye’den küresel alana transfer edilecek inovasyonların sağlıklı bir şekilde ölçeklenmesine de yarıyor. 

Sosyal Fayda Girişimciliği panelinde, küresel ağımızda gördüğümüz ve Türkiye’ye yansımalarını gözlemlediğimiz bazı trenleri de paylaştık. British Council tarafından Temmuz 2019’da yayımlanan Türkiye’de Sosyal Girişimlerin Durumu Raporu’nun da işaret ettiği üzere, sosyal girişimciler giderek gençleşiyor ve teknolojiyi araç olarak kullanma konusunda daha cesur ve açıklar. Raporda işaret edilmeyen, ancak bizim yerel ve küresel ağlarımızda gördüğümüz başka bir trend ise sosyal girişimcilerin hikayelerine sahip çıkmaya ve onları daha iyi anlatmaya başlamaları. Kurucularının kişisel arkaplanlarından ve faydalanıcıların tanıklıklarından ve katılımlarından beslenen sosyal girişimlerin köklerinin daha derin, dallarının daha uzun olduğunu görüyoruz. Sosyal Fayda Zirvesi gibi platformlar, bu hikayelerin duyulmasına zemin sağladığı için kıymetli. 

Şimdi ve Burada:

Sonbahar ve kış ayları, sosyal girişimcilik ekosisteminin hareketli ayları. Sosyal Fayda Zirvesi’ni kaçırmış olsanız da sosyal girişimcilerden beslenmeye ve alanı takip etmeye devam etmek mümkün. 

Bunun için:

  • Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı’nın duyurularına göz atarak Gaziantep, Samsun, Bursa ve Van’daki eğitimleri yakalayabilirsiniz,
  • Yine Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı evsahipliğinde 21 Kasım’da Impact Hub’da ekosistemi bir araya getirecek Sosyal Girişimcilik Günü temalı Açık Sahne’ye katılabilirsiniz, 
  • imece’nin b-corp şirketlerle ilgili içgörü ve hikayeleri paylaştığı yazı dizisine göz atabilirsiniz, 
  • 2 – 3 Kasım’da Robert Kolej’in evsahipliği yapacağı Sil Baştan temalı Sosyal Girişimcilik Festivali’ne başvurabilirsiniz,
  • Good4Trust.org üzerinden, adil ve doğayla dost üreticilerden alışveriş yaparak türetim ekonomisine katılabilirsiniz. 

İyiliğe giden yolların uzun ve meşakkatli olduğunu biliyoruz. Teknolojiyi ve inovasyonu en dezavantajlıların güçlenmesi için kullanarak bu yolları kısaltmak mümkün. Bu yolun en dirayetli yolcuları sosyal girişimcilerle iş birliği içinde çalışmanın yolları, yokuşları ve yol üstü duraklarını heyecanla paylaşmaya devam edeceğiz. 

İstem D. Akalp

Üyelik Tarihi: 16 Temmuz 2019
4 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör