Ortalaması 370 Lira Olan Nafakanın Yüzde 50’si Ödenmiyor

Kadın Dayanışma Vakfı, nafaka tartışmalarına katkı yapacak "Yoksulluk Nafakası Araştırması" raporundaki verileri düzenlediği bir toplantıyla milletvekilleri, kamu temsilcileri ve kadın örgütlerine aktardı. Yakın zamanda yayınlanacak olan rapora göre, kadınların yüzde 50'ine mahkeme kararıyla almaya hak kazandıkları ve ortalamasının 370 lira olduğu nafaka tutarı ödenmiyor.

Kadın Dayanışma Vakfı araştırma ile yoksulluk nafakası konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı, uygulamada karşılaşılan sorunların neler olduğunun ve nafaka talepli davalarda kadına yönelik şiddetin de incelendiğini belirtti.

11 şehir ve 15 yıllık bir araştırma neticesinde 140 nafaka/boşanma dava dosyası incelenirken boşanma ve nafaka davaları ile cinsiyete dayalı şiddet arasında önemli bir ilişki tespit edildi. Dosyaların yüzde 82,9’unda kadına yönelik şiddet iddiası mevcut. Şiddet gördüğü için boşanma davası açan kadınlar eşlerinden bir an önce boşanmak, can güvenliklerini sağlamak ve tehditlerden sakınabilmek için nafaka istemiyor, nafaka taleplerini geri çekiyor, maddi ve manevi tazminat taleplerinde de bulunmuyor.

Nafaka tutarlarının asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırı gibi genel ekonomik veriler çerçevesinde ele alındığında sanıldığından çok daha düşük olduğunun altının çizildiği raporda, nafaka ödemeyen kesimin yüzde 40’ının gerekçe olarak “Ödemek istemiyorum” dediği belirtiliyor. Hükmedilen nafakanın %66,4’ü 0-500 TL arasında olup ortalaması 262 TL iken mahkemelerce verilen tüm nafaka miktarlarının ortalaması sadece 370 TL.

Araştırmada tespit edilen en önemli sorun nafakaların ödenmemesi. İncelenen dosyalarda, hükmedilen nafakaların yalnızca %20,7’sinin ödendiği, söz konusu nafakaların %0,7’sinin kısmen ödendiği; %50,7’sinin ise hiç ödenmediği görüldü.

İncelenen dosyaların avukatları, son dönem dosyalarında nafaka yükümlülerinin yoksulluk nafakasında yeni düzenleme yapılması beklentisiyle nafaka ödemelerini yapmaktan imtina ettiklerini, yeni nafaka düzenlemesini bir nevi “nafaka borcu affı” olarak algıladıklarını belirtiyor.