Konferanslarda Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmek İçin Pratik Bir Rehber

Dış Politikada Kadınlar (Türkiye) İnisiyatifi, sadece erkeklerin konuşmacı olarak davet edildiği ‘kadınsız panellerin’ önüne geçmek ve bu tür panel ve konferanslarda cinsiyet eşitliğini geliştirmek amacıyla bir rehber hazırladı.

Kadınlarla ilgili sorunların tartışıldığı açık oturumlarda bile, tüm katılımcıların erkeklerden oluşması uzun süredir eleştiri oklarının hedefinde.

İngilizce “MANEL” olarak adlandırılan, kadınların olmadığı ve sadece erkek katılımcıların yer aldığı konferans ve panellere karşı pratikte izlenecek bir yol haritası ve ilkesel değerlerin olması gerektiği bir süredir dillendiriliyor.

Bu ihtiyaca cevap veren Dış Politikada Kadınlar (Türkiye) İnisiyatifi, Türkiye’de konferanslarda cinsiyet eşitliğini geliştirmek amacıyla bir rehber hazırladı.

Konferanslarda Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmek İçin Pratik Bir Rehber

Siz veya meslektaşlarınız bir etkinlik düzenlerken,

  • Panelin yüzde elli cinsiyet dengesini gözetmesi gerektiği konusunda anlaşın. Kendinize sorun: cinsiyet dengesi yoksa, neden olmasın?
  • Konuşmacıları erken ayarlayın ve erkeklerden daha fazla kadın davet ederek başlamayı düşünün (hatta sadece kadın da davet edebilirsiniz, onlar iptal ettiğinde emin olun erkekler çok daha kısa sürede uygunluklarını bildirecektir). Bu, en azından birkaç kadın panelistin sözünü erkenden almanıza yardımcı olacak ve cinsiyet dengesini sağlamakta zor durumda kalmanız halinde size yaklaşımınızı değiştirmek için yeterli zaman bırakacaktır.
  • Etkinliği bir kadın açılış konuşmacısı üzerine kurgulayın.
  • Sadece bir kadın açılış konuşmacısı ayarlayarak yetinmediğinizden emin olun. İptaller her an mümkündür ve aslında sık sık gerçekleşir. Son dakika değişikliklerinin sonuçlarınızı etkilememesini sağlayın.
  • Biraz araştırma yapın ve kendinize uygulayın: Kadınlar bulunabilir! Akademik rehberinizi araştırın, Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifi ya da Brussels Binder gibi oluşumlara danışın ve/ya benzer konularda geçmiş yılların konuşmacılarını arayın.
  • Etkinliğin formatının ve konuşmacı kriterlerinin istemeden önyargılı olmadığından emin olun. Örneğin: panel katılımını CEO’larla veya bakanlarla sınırlamak bazen size çok az kadın katılımcı bırakabilir. Konumların, herhangi bir alandaki etki, uzmanlık veya “ünlülüğün” tek göstergesi olmadığını unutmayın.
  • Panel konularını çeşitlendirin, böylece kadınların sesleri sadece kalkınma gibi “yumuşak” konularda değil, güvenlik gibi “zor” konularda da duyulsun (veya tam tersi).
  • Etkinliklerinizde cinsiyet dengesini gözetin. Etkinliklerinizde cinsiyet dengesini izleyin. Talihsiz durumlar olur; bu nedenle, kalıpları tanımlamak önemlidir. İstatistikler ve rakamlar, kuruluşunuzun yönetimindeki oranları ifade eder ve ayrıca, ilerleme hızınızı göstererek, kuruluşun stratejisine ince ayar yapmanıza yardımcı olur.

Bir panele konuşması olarak davet edildiğinizde,

  • Diğer panelistlerin kim olduğunu ve cinsiyet dengesinin nasıl sağlanacağını sorarak cinsiyet eşitliğinin gözetilmesini talep edin.
  • Panele katılımınızı kadınların katılımına bağlı bir koşul olarak iletin.
  • Konuşmacı listesinin nihai halinin bu şartlara uygun olmaması halinde katılımdan vaz geçme hakkınızı, son dakika bile olsa, saklı tutun.
  • Kuruluşunuzdaki veya ağınızdaki kadınların adlarını önerin ve kadın katılımcı bulma konusunda destek almak için onları Dış Politikada Kadınlar İnisiyatifine yönlendirin.

Kadın konuşmacıların eksikliği için önünüze sürülen ana mazaretlere karşı cevaplar:

  • Mazeret: “Davet edebileceğimiz hiçbir kadın tanımıyoruz. Bize birkaç isim gönderebilir misiniz?
    Cevap : “Bu soru, konusunda en geniş listeye sahip organizasyondan mı geliyor?“

Sorumluluk Yükleyin.

  • Mazeret: “Denedik ama pek çok kadın konuşmacı o tarihte müsait değil.”
    Cevap: “Daha çok deneyin ve bir dahaki sefere etkinliğin daha eşitlikçi olması konusunda özen gösterin.”

Biraz daha fazla çaba göstererek ve ‘geleneksel’ katılımcıların dışındaki katılımcıları göz önüne alarak daha iyi paneller düzenlenebileceğinin altını çizin.

  • Mazeret: “Fark etmediğime inanamıyorum. Ne kadar mahçup oldum.”
    Cevap: “Evet, ben de çok şaşırdım. Farkına varmanıza sevindim ve sizin farkındalığınızla bir daha böyle birşey olmayacağına inanıyorum.”

Beklenti Oluşturun.

  • Mazeret: “Konuşmacı listesinde olmasalar da dinleyiciler arasında bir çok kadın vardı.”
    Cevap: “ ‘Dinleyici’ olarak bulunmak ile ‘Konuşmacı’ olarak bulunmak aynı şey değil.”

Bir kuruluşun kadınları sahneye çıkarmasının kadınların seslerine ne kadar değer verdiğinin ve bakış açısını genişleterek sohbeti zenginleştirdiğini anladığının bir ölçüsü olduğunu vurgulayın.

  • Mazeret: “ Bakın, kaç kolaylaştırıcımız kadın.”
    Cevap: “ Ne hoş, şimdi onları panellere de eklemeye ne dersiniz!”

Kolaylaştırıcıların önemli olduğunu ve tartışmayı yönlendirebileceklerini bildiğinizi ancak fikirlerini dile getirme ve kendilerini uzman kabul ettirme şansı bulamayacaklarını, bu yüzden de arabulucuların uzman kadınların yerine geçemeyeceklerinin altını çizin.