Sanatçı Ali Cabbar, GDO’lu Gıdaları Sorguluyor

Sanatçı Ali Cabbar, MONSTER [ge.net.i.cal.ly.mod.i.fied] adlı sergisinde sanatçı, yarattığı fütürist notürmortlarla genetiği ile oynanmış gıda ürünlerine dikkat çekiyor. Adas.ist'te açılan sergi, 10 Kasım’a kadar sürüyor.

Ali Cabbar, MONSTER adlı yeni sergisinde genetiği ile oynanmış ürünlerin gizemli dünyasına odaklanıyor. Ölü Doğa janrına güncel bir yaklaşım getiren sergi, doğal gıdanın karşısındaki tehlikenin altını çiziyor. Son yirmi yıldır üzerinde çalıştığı GDO projesinde renkli ve fütürist meyve -sebze natürmortları yaratan sanatçı, ironik bir yaklaşımla izleyicinin gıda algısını etkilemeyi amaçlıyor. 

Kirlettiğimiz ve plastiğe boğduğumuz dünyamızda, süpermarket raflarını plastik görünümlü tatsız meyve ve sebzeler dolduruyor. Dev biyoteknoloji şirketlerinin laboratuvarlarında DNA’sına müdahale edilmiş GDO’lü gıdalar tüketiyoruz. Et ve süt kaynağımız olan inekler, genetiği ile oynanmış mısır ile besleniyor. Milyar dolarlık biyoteknoloji devleri, tohum piyasasını tekellerine alarak geleneksel tarım yöntemlerimizi yok ediyor.

Ali Cabbar, gezegenimizin içinde bulunduğu kasvetli durumu Kafkaesk bir dünyaya benzetiyor ve bunaltıcı bir düşten uyandığında kendisini bu dünyada “metamorfoz” geçirerek gıda tasarımcısına dönüşmüş olarak buluyor. Görevi gereği, tazeliğinden ve renginden kaybetmeyen, raf ömrü uzun, kolay paketlenip taşınan, cazip görünümlü meyve ve sebzeler üretiyor.

Ali Cabbar, tartışmaları halen devam eden GDO konusunu ele alan araştırmaya dayalı projesine, bu tür ürünlerin ilk kez piyasaya çıktığı 2000 yılında başladı ve günümüze dek sürdürdü. Adas.ist’te açılan sergi, 10 Kasım’a kadar sürüyor.

Sanatçının işlerine detaylı bakmak için sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler