‘Munzur Dağlarında Maden Aramak Bir Çevre Felaketidir’

09 Ekim 2019
Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), 12 Ekim 2019 Cumartesi günü İstanbul Taxim Hill Oteli toplantı salonunda, "Munzur Dağları madenlerle yok edilmek isteniyor" başlıklı bir konferans düzenliyor. DAM Başkanı Salman Yeşilgöz, Kaz Dağları için gösterilen duyarlılığın Munzur için de gösterilmesini istediklerini  belirtiyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında, Dersim’de (Tunceli) bulunan Munzur dağlarının tamamının “maden sahası” ilan edildiği ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, bunun bölgede ciddi ekolojik, demografik ve kültürel bir yıkıma neden olacağını savunurken Dersim kuruluşları da tepki gösterdi.

Yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasındaki Dersim’de, 145 maden projesi bulunuyor. 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamen “maden sahası” ilan edilmesinin, bölgedeki su kaynakları, endemik bitki örtüsü ve florayı tahrip edeceği belirtiliyor.

İstanbul’da çalışmalarını sürdüren Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), 12 Ekim 2019 Cumartesi günü İstanbul Taxim Hill Oteli toplantı salonunda, konuyla ilgili bir konferans düzenliyor.

“Munzur Dağları madenlerle yok edilmek isteniyor” başlığıyla duyurulan konferansta, Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası YK Başkanı Hüseyin Alan ve Avukat Murat Cano konuşmacı olarak yer alacak.

Dersim Araştırmaları Merkezi Başkanı Salman Yeşilgöz, “Kaz dağlarında maden arama çalışmalarıyla ilgili önemli bir duyarlılık oluştu. Bu, tabii ki olumlu ve sevindirici bir şey. Aynı duyarlılığın Dersim ve Munzur konusunda da sergilenmesini istiyoruz, bekliyoruz.” dedi. 

“Maden arama çalışmaları, bölgedeki endemik bitki örtüsünü tahrip edecek. Su kaynaklarını yok edecek. Bölgenin demografik yapısı olumsuz yönde etkilenecek” görüşünü savunan Yeşilgöz, “Amacımız bu çevre felaketine dikkat çekmek” dedi.

Konuyla ilgili uzmanlardan alınan görüşlerle bilimsel raporlar hazırlamakta olduklarını belirten Yeşilgöz, “Bu yanlıştan dönülmesi için çaba gösterdiklerini” kaydetti.

“Munzur Dağları madenlerle yok edilmek isteniyor” başlığıyla duyurulan konferans, 12 Ekim 2019 cumartesi günü saat 15.00’te Taxim Hill Oteli toplantı salonunda yapılacak.