7. Engelsiz Filmler Festivali İstanbul’da Başladı

Bu yıl 7. kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali dopdolu başladı. Festivalin ilk konukları, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’ndaki (SineBu) gösterimlere katılan Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer, rehber köpek eğitmeni Burcu Bora, “Güvercin” filminin yönetmeni Banu Sıvacı ve “Anons” filminin oyuncuları Tarhan Karagöz,Şencan Güleryüz ve Murat Kılıç oldu.

Engelsiz Filmler Festivali’nin ilk gününde seyircilerle buluşan ikinci film, bu yılki programın dikkat çeken bölümleri arasında yer alan “Rehber Köpekler” seçkisindeki “Yavru Seçimi” filmi oldu. Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer, Rehber Köpek Eğitmeni Burcu Bora ve Türkiye’nin ilk eğitimli rehber köpeği Kara’nın katılımıyla gerçekleşen gösterimin ardından, Festivalin Program Koordinatörü Ezgi Yalınalp moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleşti.

Banu Sıvacı Seyircilerle Bir Araya geldi!

Festivalin ilk günündek yönetmen Banu Sıvacı’nın katılımıyla “Güvercin” filmi gösterildi. “Engelsiz Yarışma”da yarışan “Güvercin” gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşide, Banu Sıvacı sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Bu Bir Darbe Filmi Değildir!

Festivalin İstanbul’daki ilk gününün son gösterimi ise Mahmut Fazıl Coşkun’un yönetmenliğini üstlendiği ve “Engelsiz Yarışma” filmleri arasında yer alan “Anons” filmi oldu. Filmin gösterimine, filmin oyuncuları Tarhan Karagöz, Şencan Güleryüz ve Murat Kılıç katıldı.

Seyircilerden gelen soru üzerine filmde tarihsel olaylara ne kadar bağlı kalındığını yanıtlamaya çalışan oyuncu Murat Kılıç, öncelikle yönetmenin adına konuşamayacağını söyleyerek soruya; “Bu, tarihsel gerçeklikten de beslenerek, kendi senaryosuna hizmet eden başka gerçeklikler yaratarak yazılmış bir senaryo. Doğru, bir Talat Aydemir macerası var ama tamamı tarihsel bir gerçeklik dizininde yapılmış bir şey diyemeyiz.” diye cevap verdi.

Festival yedinci yılında, 9 Ekim tarihine dek İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu), 11-13 Ekim tarihleri arasında Eskişehir, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 16-20 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da ücretsiz olarak sinemaseverleri ağırlayacak.

Engelsiz Filmler Festivali’nin programında yer alan tüm filmler her sene olduğu gibi sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı seçenekleriyle seyircilerin karşısına çıkıyor. Ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişilebilir mekanları seçen festivalde gösterimlerin yanı sıra, gösterim sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları da işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor.