Eğitim İzleme Raporu 2019’un İkinci Dosyası “Eğitimin İçeriği” Panelle Duyurulacak

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporlarını bu yıldan başlayarak beş ayrı bölüm olarak yayımlıyor. Eğitim İzleme Raporu 2019’un ikinci dosyası olan Eğitimin İçeriği 1 Ekim 2019’da düzenlenen bir panelle kamuoyuyla paylaşılacak. Panelde, raporda yer alan değerlendirmeler sunulacak, eğitimin içeriği ile ilişkili gelişmeler ortaöğretim tasarımı, ölçme değerlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarına odaklanarak tartışılacak. 

ERG Araştırmacısı Merve Mert’in rapor sunumuyla başlayacak olan panel, Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun (Yeditepe Üniversitesi) ve Dr. Zeynep Kılıç’ı (Başka Bir Okul Mümkün Derneği) konuşmacı olarak ağırlayacak. Merve Mert’in kolaylaştırıcılığını üstleneceği panelde, Doç. Dr.Yelkin Diker Coşkun eğitimin içeriği ile ilişkili gelişmeleri ortaöğretim tasarımı ve ölçme değerlendirme alanına odaklanarak değerlendirecek. Dr. Zeynep Kılıç ise toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki gelişmeleri bugüne kadar uygulanan projeler çerçevesinde ele alacak.

Eğitim İzleme Raporu 2019’un Eğitimin İçeriği dosyasında öne çıkan değerlendirmeler aşağıdaki soruların yanıtlarını içeriyor: 

  • Ortaöğretim tasarımı hangi gerekçelerle yapıldı, nasıl değişiklikler getiriyor? Tasarımın, planlama ve uygulama aşamalarında ön planda tutulması gerekenler neler? 
  • En fazla gelişmenin yaşandığı mesleki ve teknik eğitim alanında geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında hangi çalışmalar yürütüldü? Bu alanda hangi konularda ne tür gereksinimler devam ediyor? 
  • Öğretim programlarının ve öğrenme sürecinin ayrılmaz parçası olan ölçme ve değerlendirme alanında ne tür gelişmeler yaşandı? PISA ve TIMSS’in yanı sıra uygulanan ulusal değerlendirmeler ABİDE ve ÖBİA eğitim sistemimize nasıl katkı sunabilir?
  • Geçtiğimiz yılın en önemli gelişmelerinden biri olan İlkokullarda Yetiştirme Programı kimleri hedefliyor? Programı uygulayan öğretmen görüşleri programın güçlendirilmesine yönelik nasıl önerileri içeriyor?
  • Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği neden önemli? Son gelişmeler doğrultusunda bu alanda neler yapılması gerekiyor? 
  • Son 25 yılda Türkiye’de demokrasi, vatandaşlık ve insan hakları eğitimi alanında yaşayan gelişmeler neler? 2018’de başlayan Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi ile neler hedefleniyor?

Program:

10.00-10.15: Açış konuşmaları

10.15-11.00: Eğitim İzleme Raporu 2019: Eğitimin İçeriği Rapor Sunumu

11.00-11.45: Panel

11.45-12.00: Soru-cevap

Yer:

Minerva Han, Bankalar Cad. No:2 Karaköy, İstanbul

Ayrıntılı bilgi için:
İrem Doğan, ERG İletişim Asistanı
0212 292 02 93/dahili 1505, 0532 436 84 45, iremdogan@sabanciuniv.edu

ERG’nin Eğitim İzleme Raporlarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.