Batıkent’te Köpekleri Öldüren Sanıklar, Tutuksuz Yargılanacak

Ankara Batıkent’te üç kişi tarafından katledilen köpeklerle ilgili açılan davanın ilk duruşması görüldü. Köpekleri öldüren sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkmazken olayı Sivil Sayfalar'a değerlendiren İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Üyesi Av. Ezgi Koç, sanıkların hiçbir iyi niyet barındırmayarak bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

9 Nisan 2019’da, üç şahıs, Ankara Batıkent’te, çocukların da her gün oynadığı bir parkın yakınlarında, köpekleri zehirlemek için etlere bulaştırılmış kimyasal maddeleri etrafa saçmış, şahısların bu eylemi sonucunda en az 16 köpek yaşamını yitirmişti. Katliam haberi, tüm Türkiye’de ve sosyal medyada toplumsal infiale sebep olmuş, zehirden etkilenen birçok köpek tedavi altına alınmıştı. Duyarlı yurttaşların şikâyeti üzerine şüpheliler, kamera kayıtlarından tespit edilmiş ve gözaltına alınmışlardı. Şikâyetçilerin tutuklama talepleri ve itirazlarına rağmen şüpheliler serbest bırakılmıştı. Sosyal medyada birkaç gün boyunca #BatıkentteKatliamVar hashtag’i ve katliama karşı sokak eylemleri ile Türkiye gündemine oturan hayvan katliamı ile ilgili olarak, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. Davanın ilk duruşması, Ankara Adliyesi’nde dün görüldü. 

Dava, İki Açıdan Türkiye’de Bir İlk Özelliği Taşıyor

Köpek katillerine karşı açılan dava, iki açıdan ilk olma özelliğini taşıyor: Köpekleri öldüren sanıklar, “hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletmek” suçundan, ilk kez en az 5 sene hapis cezası ile yargılanıyorlar. Davanın ikinci özelliği ise, ilk kez bir yerel yönetimin, sokak köpeklerini zehirleyerek katleden sanıklar hakkında şikâyetçi olması…

Türk Ceza Kanunu’ndaki “haksız yere sahipli bir hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme”, “hayvanlara zarar verecek şekilde çevreyi kasten kirletmek” ve “mala zarar verme” suçlarından en az 5 yıl 4 ay hapis cezası ile yargılanmaya başlayan 3 sanıktan 2’si duruşmaya katılırken, Ankara Barosu Hayvan Hakları Kurulu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ve Ekoloji Kolektifi Derneği de duruşmada müşteki sıfatı ile hazır bulundu. Hayvan Hakları ve Etiği Derneği de duruşmaya katılarak davaya müdahillik talebinde bulundu. Hem müştekilerin hem de Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin davaya müdahillik talepleri, mahkeme heyetince kabul edildi.

“Tüm Hayvanlar İçin Emsal Bir Karar Çıkacağını Umuyorum”

Avukat Ezgi Koç, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi

Davaya müdahillik talebi kabul edilen Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Aslı Alpar ise “Davaya katılmamıza karar verilmesi, bizim için sevindirici oldu. Duruşma salonu çok kalabalıktı, birçok hayvan korumacı dava için mahkemeye gelmişti. Bu, çok iyi hissettirdi. Çünkü maalesef içlerinde benim de olduğum, hayvanların zehirlenmesi sırasında ve sonrasında zehirli etlerin toplanması için çabalayan gönüllü insanlar vardı. Zehirlemeler, birçoğumuzu travmatize etti. Bir arada olmak iyi geldi. Davada, hayvanların lehine, tüm hayvanlar için emsal bir karar çıkacağını umuyorum” diye konuştu.

Sanıklar Duruşmaya Katılmazlarsa Tutuklama Kararı Verilecek

Batıkent’te katledilen köpekler için çok sayıda avukat duruşmada hazır bulundu. Müştekilerden İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Üyesi Av. Ezgi Koç, davanın ilk duruşmasını Sivil Sayfalar’a değerlendirdi: “Sanıkların ifadeleri birbiri ile çelişiyor. Daha önce hiç köpek beslememişlerken o gün tesadüfen kasaptan kemik alıp köpekleri beslemeye gitmişler. ‘Köpekler sallanıyordu, hasta gibilerdi’ dediler ama hiçbirinin veteriner götürmek ya da birisini çağırmak akıllarına gelmemiş. Bunun dışında şikâyetçinin evinde baktığı köpekler de öldürülmüş. Bu şu anlama geliyor: Birer parça kemik atılmamış; o bölgeye et atılmış ve kalan etleri ‘sahipli’ köpekler de yemiş. Sanıkların hiçbir iyi niyeti yok. Zaten hâkim de iyi niyetlerine güvenmeyip duruşmalara katılmaları için zorunluluk kararı getirdi. Aksi takdirde tutuklama kararı çıkartacağını söyledi. Ayrıca sanıklar hakkındaki adlî kontrol tedbirleri de arttırıldı. Normalde 2 gün karakola gidip imza atıyorlardı; mahkeme bu süreyi 3 güne çıkardı”.

Sanıkların tutuksuz yargılanmaya devam edecekleri davanın ikinci duruşması, 10 Ekim 2019’da, saat 11.00’da görülecek. 

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör