Greta’nın Çağrısı Türkiye’de Sıfır Gelecek Kampanyasıyla Karşılık Buldu

BM İklim Zirvesi’nden önce yarın yapılacak Küresel İklim Grevi’ne Türkiye’den ses veren Sıfır Gelecek, kampanyayı “Önümüzde yalnızca iki seçenek duruyor. Ya küresel ısınmayı 1,5 ile sınırlamak için üstümüze düşeni yapacağız ve sıfır karbon emisyonuna geçeceğiz. Ya da yaşamın sona erdiği bir gelecek ile yüzyüze geleceğiz. O yüzden biz de ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek diyoruz” şeklinde özetliyor.

BM İklim Zirvesi’ne cuma günleri okula gitmeyerek dünya çapında iklim grevlerini başlatan İsveçli genç aktivist Greta Thunberg de katılacak. Zirve öncesinde ise 20 Eylül’de dünyanın dört bir yanında küresel iklim grevi gerçekleştirilecek. Greta’nın ve gençlerin başlattığı iklim grevlerini, aileler, işçi sendikaları ve özel sektör çalışanları da destekliyor.

Avustralya, Fransa, Almanya, İtalya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’ta işçiler de greve katılıyor. Bu ülkelerde, toplamda 21 milyon üyesi olan sendikalar Greta’yı ve çocukları destekleyerek greve gideceklerini açıkladılar. Bunun yanı sıra, Amazon, Ben and Jerry’s, Lush Cosmetics, The Guardian ve daha birçok şirkette çalışanlar bu Cuma grevde olacaklar. Uluslararası basın da “Covering Climate Now” adı altında bir araya gelerek, 16 Eylül’den itibaren iklim değişikliği ile ilgili haberleri önceliklendireceklerini açıkladılar. Girişime destek veren basın kuruluşu sayısı 170’i geçti.

Farkındalık ve İklim Adaleti İçin: Sıfır Gelecek

 Türkiye’de Greta’nın çağrısı, Gelecek İçin Cumalar Türkiye’nin ana çağrıcılığında çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan Sıfır Gelecek Kampanyası’yla yankı buldu. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde çocuklara, Sıfır Gelecek adı altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları da destek verecek ve etkinlikler gerçekleştirecek. Sıfır Gelecek, 20 Eylül’de ve sonrasında gerçekleşecek etkinliklerle iklim krizini kamuoyunun gündemine taşımanın yanı sıra, Türkiye’deki karar alıcıların bir an önce iklim krizine karşı acil ve adil planlama yaparak 2030’a kadar sıfır karbonlu bir geleceğe yönelik somut adım atmalarını talep ediyor.

Buğday Derneği’nden Turgay Özçelik, Greta’nın öncülüğünde başlayan okul grevlerinin, iklim değişikliğini küresel anlamda herkesin gündemine getirdiğini belirterek, “İklim değişikliği değil, krizi denilmeye başlandı. Greta, bu konuda bir şeyler yapılması isteyen kesimin sesi oldu. Bu sesin harekete geçirmesiyle, 20 Eylülde sadece çocuklar değil yetişkinler de grev yapacak. Buğday Derneği olarak biz de bu kampanyanın içindeyiz. Küresel iklim grevi, bu konuyu insanların, karar vericilerin hayatına sokmak açısından önemli. Bireysel anlamda yapacağımız şeyler var, misal gündelik tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirebiliriz. Ama önemli olan karar vericilerin gündemine girmesi. Çünkü bu konuda bir an önce adım atılması gerekiyor.” Dedi.

Antikapitalistler grubundan Nuran Yüce, Sıfır Gelecek’in Uluslararası İklim Hareketi’nin 2030’e kadar sıfır karbon talebi ve bu yapılmazsa geleceğin olmayacağı vurgusuyla ‘sıfır gelecek’ sloganının belirlendiğini belirterek, “İklim krizi derken bir varoluş meselesini konuşuyoruz, bu gerçeklik bilinmiyor, aktarılmıyor. Ayrıca meselenin sorumlularına işaret edilmiyor. İklim değişikliği doğal bir durum değil, doğal olmayanının nedenini ortaya koymak ve bu nedenleri yok etmek gerekiyor. En ana talebimiz iklim değişikliğine sebep olanlarının açıklanması ve çözüm önerilerinin ortaya konulması. Bu gerçeğin açıklanması, faaliyetlerin geniş kesimler tarafından bilinmesi, durdurulması konusunda önemli bir adım atmamıza vesile olacaktır. ‘İklim konusunda acil durum ilan edin’ diyoruz. ‘Gençler geleceğimizi çaldınız’ sloganıyla yola çıktılar. Çok radikal değişikliklere ihtiyacımız var. Kârdan önce insan ve doğayı önceleyen bir tarza bürünmemiz lazım. 20 Eylül grevi bu yüzden önemli” dedi.

20 Eylül Etkinlikleri…

20 Eylül Cuma günü İstanbul’da saat 14.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılacak basın açıklamasının ardından 16.00’da Yoğurtçu Parkı’nda buluşulacak. Saat 18.00’da ise Sıfır Gelecek Müzik Festivali kapsamında 10 sanatçının desteğiyle konserler gerçekleşecek.

İzmir’deki etkinlikler, öğrencilerin Gündoğdu Meydanı’ndaki grevi ve Alsancak İskele saat 18.00’da İklim Yürüyüşü ile başlıyor. Kültürpark Sahne’deki konserler ve performans gösterileri ise 19.00’da başlayacak. Bursa’daki etkinlikler 14.00’da Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı’na yapılacak Gelecek İçin İklim Yürüyüşü’yle başlayacak. Bursa Tabip Odası 14.00’da BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda açıklama yapacak. Balıkesir’de Ayvalık ve Altınoluk etkinlikler yürüyüşlerle gerçekleşirken, Muğla Çevre Platformu, kömür madeni için kesilmek üzere işaretlenen orman alanında piknik düzenleyecek. Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği bisikletli etkinlik ve film gösterimi yapacak. Etkinliklerle ilgili geniş bilgiye Sıfır Gelecek sitesinden erişmek mümkün.

Birleşmiş Milletler Zirveden Ne Bekliyor?

Zirvenin sloganı “Bir planla gelme zamanı” Liderlerin artık ideallerden, vaatlerden bahsetmesi yeterli değil. İklim krizi kapıda ve artık somut planlar ve sözlerden bahsetmenin zamanı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Antonio Guterres, özellikle dört temel alanda somut adımların atılması gerektiğini ifade ediyor.

  • 2050’de net sıfır emisyon,
  • Yeni hiçbir kömür yatırımı yapmamak,
  • Kirleticilerin ödeyeceği bir vergi rejimi oluşturmak
  • Fosil yakıt teşviklerine son vermek.

Aynı zamanda zirve kapsamında somut iklim eylemi alanları olarak aşağıdaki alanlar belirlendi.

Finans: Kamu ve özel sektör fonlarının dekarbonizasyon için harekete geçirilmesi

Enerji Dönüşümü: Fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye dönüşümün hızlandırılması ve enerji verimliliği konusunda somut adımların atılması

Endüstri dönüşümü: Petrol ve Gaz, Çimento, Çelik, Kimya ve Bilgi Teknolojileri sektörlerinde karbon yoğunluğunun azaltılması

Doğa temelli çözümler: Ormancılık, Tarım, Denizler ve Gıda Sistemlerinde sürdürülebilir çözümlerin hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılması

Şehirler ve Yerel Eylem: Kentlerde ve yerel düzeyde emisyonların azaltılması, kentli yoksullar başta olmak üzere kentlilerin korunması için gerekli olan kentsel altyapı adımlarının atılması

Direnç ve Adaptasyon: İklim değişikliğine karşı en hassas olan kesimler ile ulusların iklim değişikliği ile baş edebilmeleri için gerekli olan küresel destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi.

Somut İklim Eylem Duyuruları:

Mission 2020 adlı uluslararası kuruluş UNCAS öncesinde, ülkelerin, şehirlerin, özel sektörün şu ana kadar Paris Anlaşması’na uymak adına yaptığı somut iklim eylemlerini bir araya getiren bir liste yayımladı. Listede özellikle Eskişehir kent yönetiminin yürüttüğü enerji verimliliği planı dikkat çekiyor. Bu plan, küreselde iklim eylemi alanında en önemli ve başarılı enerji verimliliği çalışmaları arasında gösteriliyor.

Önemli Etkinlikler:

21-22 Eylül: Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi Ön Toplantıları

Zirveden önceki 2 günde birçok farklı hazırlık toplantısı düzenlenecek. Gençler, İş Dünyası ve Belediye başkanları bir araya gelecek.

22 Eylül: Sosyal Fayda Zirvesi

23 Eylül: BM İklim Eylem Zirvesi

23 – 29 Eylül: New York İklim Haftası

İş dünyası, sivil toplum ve sanat dünyasından birçok önemli insanın etkinliklerine katılacağı New York İklim haftası da Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi ile aynı gün başlayacak.

25 Eylül: IPCC Değişen İklimlerde Denizler ve Kriyosfer Özel Raporu

IPCC 25 Eylül’de Monaco’da küresel ısınmanın su kaynakları ve denizler üzerinde oluşturduğu baskıyı ortaya koyan ve ne adımlar atılması gerektiğine dair bilimsel bulguları içeren IPCC Değişen İklimlerde Denizler ve Kriyosfer Özel Raporu’nu kamuoyu ile paylaşacak.