Hayatını Kaybeden Çocuk Mahpus Hakkında Ortak Açıklama: Görevliler Sorumluluklarını Hatırlamalı

Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun çocuk koğuşunda tutulan 17 yaşındaki Veli Ersoy, kuruma alındığı günden iki gün sonra kendisini astığı iddiasıyla yoğun bakıma alınıp bundan iki gün sonra -30 Haziran 2019 tarihinde- hayatını kaybetti. Bunun üzerine aralarında Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Çocuk Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın da bulunduğu birçok kurum ortak açıklamada bulundu. 

Vakıf ve dernekler, konu hakkında yürütülen adli ve idari sürecin gerçeği ortaya koymak adına titizlikle takip edilmesi ve bundan önce hapishanelerde gerçekleşen çocuk mahpus ölümlerinde olduğu gibi cezasızlıkla sonuçlanmaması için sürecin önemini kamuoyunun bilgisine sunma ve görevlilere sorumluluklarını hatırlatma ihtiyacı doğduğunu belirtti. 

Özgürlüğünden yoksun bırakılarak hapishanelere kapatılan tüm çocukların hakları ve esenlikleri üzerinde devletin ve görevlendirdiği tüm personelin sorumluluğuna dikkat çekilen açıklamada, hapishanelerdeki çocuk ölümlerinde bir cezasızlık tablosu çizildiği söylendi.

Veli Ersoy’un ölümüne dair yürütülecek adli ve idari süreçte ölüm sebeplerinin ve yaşama hakkının ihlaline dayanan sorumluluğun tarafsız ve titiz bir şekilde araştırılması gerektiğine dikkat çekilirken, gösterilecek bu dikkatin, sorumluların tespit edilmesinin yanı sıra yeni ihlallerin gerçeklememesi için alınacak önlemlere de işaret ettiği vurgulandı. 

Ortak açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler