Unutulmuş Bisikletler Harekete Dönüşüyor

ETİ ve Aktif Yaşam Derneği iş birliği ile 2014 yılında hayata geçirilen ETİ Sarı Bisiklet projesi, 2017 yılında yaptırdığı araştırma ile Türkiye’de 2 milyon atıl bisikletin olduğunu ortaya koydu. Kampanya, kullanılmayan bisikletleri gün ışığına çıkarıp tekrar kullanıma hazır hale getirmek ve yeni sahipleri ile buluşturmak amacıyla 2017 yılından beri devam ediyor.

2017 yılında İstanbul’da başlayan kampanya; 2018 yılında İzmir, Eskişehir ve Konya’da yaygınlaştırıldı. İki senede toplam 800 bisiklet toplandı ve yeniden kullanılabilir hale getirilerek yeni sahipleri ile buluşturuldu. Geçtiğimiz 2 yılda toplanan bisikletlerin geri dönüşümü ile kampanyaya hediye edilen 700 bin TL’ye yakın ekonomik değere sahip bisikletin yeniden kullanıma katılması sağlandı. ETİ Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası, ekonomik değerinin yanı sıra toplamda 12 ton metalin ve 2 ton plastiğin de yeniden kullanıma girmesine imkan verdi. 20 bin tonun üzerinde karbon salınımının da önüne geçildi.

Sarı Bisiklet Projesi, Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası için 2019 yılında İhtiyaç Haritası ile iş birliği yaparak tüm Türkiye’ye yaygınlaşıyor. İhtiyaç Haritası ile yapılan iş birliği sonucu web sitesi üzerinden kullanılmayan bisikletler yeni sahipleri ile buluşmaya devam ediyor. Tüm Türkiye’ye yaygınlaşan kampanya kapsamında Antalya, Samsun ve Ankara şehirlerinde toplanacak olan bisikletler ise önceki yıllarda olduğu gibi Sarı Bisiklet tarafından bakım, onarım ve tamirleri gerçekleştirilerek ilgili İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile birlikte belirlenecek olan ilkokullara hediye edilecek.