“Özgürleşen Umutlar” Projesi: 7 Cezaevinde Annesiyle Kalan 800 Çocuğa Dokunacak 

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) Adalet Bakanlığı ve Atina Merkezli ANTIGONE ortaklığıyla gerçekleştireceği Özgürleşen Umutlar (Free Your Hope) projesiyle 7 cezaevinde annesiyle birlikte kalan 800 çocuğa destek sunmayı hedefliyor.

Türkiye’deki cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların, temel ihtiyaçlarının karşılanması, annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programının Beşinci Dönemi (CSD-V) kapsamında AB tarafından finanse edilerek gerçekleştirilen “Özgürleşen Umutlar (Free Your Hope)” Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Projede cezaevlerinde anneleriyle kalan 800’e yakın çocuğa ulaşıldığı ifade edildi. 

Özgürleşen Umutlar (Free Your Hope) projesi, Adalet Bakanlığı, TOÇEV (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ve Atina Merkezli ANTIGONE ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. 

“0-6 yaş arası 800 çocuğa ve bin anneye ulaştık”

Tanıtım toplantısının ardından projeye ilişkin Sivil Sayfalar’a konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, “800’e yakın çocuk ve 1000’e yakın anneye ulaştık. 0-6 yaş grubu çocuklar cezaevlerinde anneyle birlikte kalıyor. Anneler kendi yaşam koşulları nedeniyle maalesef çocuklarıyla çok doğru iletişim içerisinde olamayabiliyor. Hatta anneliğini unutan ama projeden sonra yeniden hatırlayan annelere bile rastladık. İlk başlarda doğru iletişim kurmakta zorlandığımız oldu” dedi. 

Uygun, projenin nasıl yürütüldüğü konusunda ise şu bilgileri verdi: “Anneler, çocuklar ve cezaevleri memurlarına yönelik 3 ayaklı bir proje. Çocukların gelişimlerinin doğru bir şekilde sürdürülmesi konusunda çalışıyoruz. Yürümeyi bile beceremeyen çocuklar var çünkü. Onların gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Anneleriyle de çocuklarının gelişimlerine dair nasıl yön alabilecekleri üzerinde çalışıyoruz. Memurlara da kriz, stres yönetimi üzerine çalışmalar yapıyoruz.”

“Annelerin hangi suçtan cezaevinde olduklarını sormuyoruz”

TOÇEV Genel Müdür Yardımcısı Aybike Yutsever Guşa ise cezaevlerinde kaç çocuğun doğduğuna dair ellerinde bir istatistiğin olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Annesinin yanında kalan çocuklarla çalışıyoruz. Annelerin suç durumu yani siyasi tutuklular mı yoksa adli tutuklular mı olduklarını bilmiyoruz. Suçlarını asla sormuyoruz” diye konuştu. 

Proje 7 cezaevinde yürütülecek 

-Ceza infaz kurumlarında annelerin çocuklarını büyütürken yaşadıkları zorluklarla mücadele etmeleri ve çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları sağlanıyor. Ayrıca anneler, kişisel farkındalık, özgüven, kriz yönetimi ve kişisel gelişim konularında da destekleniyor.

-Ceza infaz kurumlarında kalan çocuklar için önemli bir unsur da infaz koruma memurları. Bu sebeple ceza infaz kurumu çalışanları ile yapılacak çalışmalarla,  mahkûmlarla yaşadıkları zorluklar konusunda çözüm odaklı yaklaşımlar üretmeleri, yaşadıkları stresle baş etme yollarının anlatılması amaçlanıyor. 

-Toplam 15 ay sürecek projede, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve çocuğu ile kalan anne sayısının fazla olduğu; Sivas,  Kayseri, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir illerindeki cezaevlerinde çalışmalar sürdürülecek.