“Trans Mahpus Buse Yaşasın!”

Trans kadın mahpus Buse Aydın, yıllardır beden uyum operasyonu hakkının peşinde. Mahkeme kararı ve Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın yazısına rağmen ameliyat hakkı gasp edilen trans mahpus Buse, maruz bırakıldığı sistematik işkence koşullarına son verilerek bir an önce beden uyum operasyonunun gerçekleştirilmesini istiyor. Buse’nin arkadaşları ve avukatları, dün İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenledikleri basın toplantısında, Buse ile dayanışma çağrısında bulundu.

24 yıldır hapishanede tutulan trans kadın mahpus Buse Aydın, mahkeme kararına rağmen gasp edilen beden uyum operasyon hakkı için açlık grevi ve ölüm orucuna girse de kendisine hak olarak tanınan bu hak keyfî olarak engelleniyor.

Buse Aydın’ın avukatı Eren Keskin, Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi’nden Buse’nin “cinsiyet değiştirerek” kadın kimliği alabilmesi için bir karar aldı ve bu karar kesinleşti. Ancak kesinleşmiş bu karara rağmen, Adalet Bakanlığı Buse Aydın’ın ameliyat olmasını engellemek adına Aydın’ı Adlî Tıp Kurumu’na sevk etti. Adlî Tıp 6. İhtisas Kurulu “cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğunu ancak bu tür ameliyatların acil ameliyatlar sınıfından olmadığını” belirten bir rapor düzenledi.

Buse, geçmiş yıllarda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden, ‘cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu’ olduğuna ilişkin rapor almıştı.

Buse Aydın bütün şartları yerine getirmesine rağmen önce Adalet Bakanlığı’nın ardından Sağlık Bakanlığı’nın bu ameliyatın hayatî önemde olmadığını belirterek operasyonu keyfî olarak engellemekte ısrar etmesi üzerine, son olarak bedenine zarar verdi. Hastaneye kaldırılan Buse, şu anda Metris Cezaevi Rehabilitasyon Merkezi’nde tutuluyor. Buse’nin arkadaşları ve avukatları, İHD İstanbul Şubesi’nde Buse’nin son durumuna ilişkin dün bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Av. Eren Keskin, trans mahpus Buse’nin bekleyecek bir günü bile olmadığını vurgulayarak beden uyum operasyonunun bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Siyasî Hükümlü Ve Trans Mahpus Olunca Eşitlik İlkesi De Ortadan Kalkmış!

Buse Aydın’ın avukatlarından Keskin, “Mahkeme, bu ameliyatı olması yönünde bir sakınca olmadığına karar verdi. Ancak Buse hem bir hükümlü, hem de siyasi bir hükümlü. Önce Adalet Bakanlığı engelledi bu ameliyatı. Bakanlık raporla yetinmedi ve bu ameliyatın zorunlu, hayatî önemde olup olmadığına yönelik rapor istedi. Buse, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden böyle bir rapor daha aldı. Bu rapora rağmen, bu kez Sağlık Bakanlığı bu ameliyatın hayatî önemde olmadığını ve isterse kendisinin bu ameliyatı yaptırabileceğini söyledi. Buse 47 yaşında. Anayasa’nın kanun önündeki eşitlik ilkesinden açıkça yararlandırılmıyor” dedi.

“Buse’nin Hayatı Söz Konusu”

Av. Eren Keskin, “Türkiye bir Avrupa Konseyi ülkesi. Ama Türkiye devleti hem kendi hukukuna aykırı davranıyor hem de altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uymuyor. Buse defalarca açlık grevine ve ölüm orucuna yattı. Belki dışarıdaki mücadeleye inandığı için buna ara verdi. Son aldığımız bilgiye göre de kendi bedenine zarar verdi. Şu anda Metris Cezaevi Rehabilitasyon Merkezi’nde. Biz Buse’nin acilen uyum ameliyatının yapılmasını istiyoruz. Çünkü Busenin hayatı söz konusu” şeklinde konuştu. 

Av. Eren Keskin’in ardından, Buse’nin arkadaşlarından Derya Özata, dayanışma çağrısı yaptı: 

”Buse’nin yaşayabilmesi için bedenindeki hapishaneden kurtulmaya, kurtulmak için de dayanışmaya ve güce ihtiyacı var. Tüm LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ fobi karşıtlarını, kuracağımız dayanışma ağına destek vermeye çağırıyoruz. 

Buse’nin yaşadığı süreç ilk değil; cezaevlerinde daha fazla trans kadın ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalmasın diye de mücadelemiz devam edecek. Buse’den ve diğer mahpus translardan kamuoyunun haberdar olması için bu çağrıyı yaygınlaştırmanızı rica ediyoruz.”

Süreci Twitter’da @buseyasasin hesabı ve #BuseYaşasın etiketi üzerinden takip edebilirsiniz. 

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör