Türkiye’nin İlk Sıfır Atıklı Bakkalı; Çöpsüz Bakkal 

15 Ağustos 2019
Duyarlı tüketicilerle doğa dostu üreticiler arasında bir köprü kurmak amacıyla İzmir'de kurulan Çöpsüz Bakkal Türkiye’nin ilk sıfır atıklı bakkalı özelliğine de sahip. 

Dünyadaki sıfır atık bakkal veya market örneklerinin bir benzeri de İzmir Foça ilçesindeki Bağarası Köyü’nde açıldı. Şehirdeki hayatlarını terk ederek Bağarası Köyü’ne yerleşen Ayşegül Ünver, Menekşe Onukar, Ayşegül Sedlacek, Ebru Güvenç, Ful Büge yakın zamanda da Türkiye’nin ilk sıfır atık temelli bakkalını açtılar. İsmini de Çöpsüz Bakkal koydular.

Sıfır atık (zero waste) mantığıyla işletilen bu bakkalda geri dönüşümsüz hiçbir madde kullanılmadan üretilen ürünler tüketicilere sunuluyor. Kendi topraklarında ürettikleri ilaçsız ve hormonsuz ürünlerin yanı sırada bölgedeki insanların ürettiği gıdalar Çöpsüz Bakkal’da satışa sunuluyor. Bu beş ismin amacı yöredeki çiftçileri organik üretim konusunda teşvik etmek, yetiştirdikleri ürünlerden gelir elde edebilmelerini sağlamak ve yöredeki kadınlar için de el emeklerini sergileyebilecekleri bir alan oluşturmak. Aynı zamanda sıfır atık mantığıyla geri dönüşümsüz hiçbir materyal kullanmadan yeni tüketim anlayışına örnek olmak. 

‘Dünyaya En Büyük Kötülük Geri Dönüşümsüz Materyaller’

Çöpsüz Bakkal’ın kurucularından Dr. Ayşegül Ünver, ilaçlı gıdaların insanları zehirlediğini pek çok ortamda dile getirmiş. Çöpsüz Bakkal’ın bölgedeki insanların ‘ne yapabiliriz’ sorusu üzerine kurulduğunu belirten Ünver “Dünyaya ve üzerinde yaşayan bütün canlılara yaptığımız en büyük kötülüklerden biri geri dönüşümü olmayan materyalleri kullanmak ve çöpe atmak… Çağımız tüketim toplumunun geldiği çıkmaz yollardan birisi de bu. Bunu geriye çevirmek yine farkındalık yaratmakla mümkün olacaktır. Bakkalımız sıfır atık mantığıyla hiçbir geri dönüşümsüz materyal kullanmadan satışlarını yapıyor. Bazı ülkelerde başlayan bu harekete bizde buradan destek olmak istiyoruz” dedi. 

‘Değiştirmek İçin Bir Şeyler Yapmalıyım’

Çöpsüz Bakkal’ın kurucuları arasında yer alan Menekşe Onukar da yıllarca beyaz yakalı olarak çalıştıktan sonra Foça’ya yerleşmiş. Doğayla iç içe olmanın terapi gibi olduğunu dile getiren Onukar da “İlaç kullanmadan, yerel tohumla üretmek, çöpün geri dönüşümünü sağlayarak tükettiğimiz şeylerin doğaya zarar vermemesi için çalışmak, bu felsefeyi insanlarla paylaşmak fikri hoşuma gitti. ‘Değiştirmek için bir şeyler yapmalıyım’ derken yolum, aynı değerlere sahip insanlarla keşişti. Çöpsüz Bakkal, yerel tohumu kullanarak, ilaçsız doğal ürünleri tüketiciyle buluşturmak ve sıfır atık hedefimiz, aynı zamanda bölgemizdeki çiftçinin bilinçlenmesine, ürününü satabileceğine inancının artmasına katkı sağlayacağından çok önemli” diye konuştu. 

‘Duyarlı Tüketicilerle Doğa Dostu Üreticiler Arasında Köprü’

Ayşegül Sedlacek de tüketici olarak arzu ettiği güvenilir, sağlıklı gıda ürünlerine erişmenin zorluğun kaynaklı Çöpsüz Bakkal sürecine dair olmuş. Sedlacek de şunları söyledi “Benim gibi düşünen ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen bir avuç insanla, organik ürün üreten ve satan, ayrıca bunları mümkün olduğunca sıfır atık mantığıyla gerçekleştirilen bir bakkal dükkanı açmak, organik, lezzetli ve sağlıklı ürün yetiştirip satmak, yörede bu şekilde çalışan güvenilir üreticilerin ürünlerini pazarlamak, kafalarımızda bir ampul gibi yandı. Amaç belirlenince Çöpsüz Bakkal’ımız doğmuş oldu. Bizler burada duyarlı tüketicilerle, doğa dostu üreticilerin köprüsünü kurmak istedik”. 

‘Bilinçli Tüketici Pek Çok Şeyi Değiştirebilir’

Ebru Güvenç de ilaçsız tarımın sadece insan sağlığı için değil tüm canlılar için toprak için, dünya için çok önemli olduğunu vurgulayarak “Maalesef devletin buna uyanması ve bu üreticileri desteklemesi zaman alacak. Ekonomik sistem tüketiciler üzerinden yürüyor, blinçli tüketici pek çok şeyi değiştirebilir. Aynı zamanda tüketicilerin de sağlıklı gıdaya ulaşma, aldıkları ürüne güvenme, günlük yaşamın hızında buna zaman ayıramama gibi sorunları var. Bakkalımıza kimyasal ilaçlı, hormonlu, kimyasal gübre kullanılmış, GDO’lu ürünlerden uzak durma şartı koyduk. Dünyamız üzerinde insanoğlunun verdiği tahribat sürdürülebilir yaşamı tehdit boyutlarına getirmiştir. Bireysel olarak tüketim sorumluluğunu ele almak, üreticileri desteklemek için talebin yükselmesini sağlayacaktır. Daha çok üretici sağlıklı üretime başlama cesareti bulacaktır” dedi. 

‘Üreticiler İçin Eğitim, Kadınlar İçin Üretim Alanları’

Üreticiler için eğitimler düzenlemek ve kadınlar için de üretim alanları için geliştirmek istediklerini dile getiren Ful Bülge de “Tüm bu ilişkiler içinde temel felsefemizi anlatmak ve temiz bir dünyaya ulaşmak için hep birlikte çalışmamız gerektiğini anlatmak istiyoruz. Bir diğer amacımız bazı ülkelerde başlamış olan sıfır atık felsefesini bakkalımızda uygulamak. Bu özelliğimizle Türkiye’de açılan ilk tüketim yeri olduğumuzu biliyoruz. Bunun örnek teşkil etmesini arzu ediyoruz. Kabını getir, doldur götür sloganı ile müşterilerimize yeni bir alışkanlık kazandırmak niyetindeyiz. Ayrıca kendi diktiğimiz bez torbalarımız, filelerimiz, özel şişe ve kutularımız mevcut. Yeter ki kullanılan materyal dönüşümsüz olmasın. Birlikte daha temiz bir dünyayı oluşturalım” diye konuştu. 

Çöpsüz Bakkal; pazartesi günleri dışında, haftanın her günü saat 10.00 ile 20.00 arasında açık.