On Binlerce Kişi Kaz Dağları’nda Su ve Vicdan Nöbeti’nde…

Kazdağları’nda Kanadalı Alamos Gold Madencilik tarafından Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yakınında açılmak istenen siyanürlü altın madenine karşı on binlerce kişi Büyük Su ve Vicdan Nöbeti'nde buluştu.

Maden için ağaç kesimlerinin başladığı KirazlıBalaban Köyü civarında yapılan buluşmaya; İzmir, Antalya, Bursa, Yalova, Aydın, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Düzce ve Edirne barolarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar, STK’ temsilcilerinin yanı sıra çevre gönüllüsü on bine yakın kişi katıldı. Çevredeki köylerde oturan vatandaşların da destek verdiği eylem, Sadık Gürbüz ve Ataol Behramoğlu’nun konuşmalarıyla başladı.

İllüstrasyon Eda Erdoğmuş

Konuşmaların ardından grup, maden yapılması planlanan alana doğru yürüyüşe geçti. Tel örgülerle kapatılan alana giren protestocular ‘ağaçların katledilmesine karşı anayasal haklarımıza karşı çıkıyoruz’ açıklamasıyla şantiyenin çalışmasını durdurdular. Eylemde sembolik olarak bölgeye fidan dikimi de yapıldı. Yürüyüşte ‘Geleceğin İçin Doğaya Sahip Çık, Kaz Dağları’na Dokunma’, ‘Altıncı Filo Kirazlı’dan Defol’ ‘Çanakkale Suyuna Sahip Çıkıyor’, ‘Siyanürlü Su İçmek İster misiniz?’ ‘Atikhisar, Atıkhisar Olmasın’ gibi pankartlar açıldı. Eylemcilerin bir kısmının çevrede kamp kurduğu ve nöbeti gece de sürdürdüğü Büyük Su Ve Vicdan Buluşması’nın madenin yapımı duruncaya kadar devam edeceği bildirildi.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın da 18 Ağustos’ta alanda konser vereceği belirtiliyor.