Ekoharita Gönüllüleri Sesleniyor: “Dünya Varmış”

Başlangıçta bir eko-blog olarak düşünülen Ekoharita, gönüllü çabaları ve çalışmalarıyla 2015 yılında sanal ekolojik bir ağ halini aldı. Daha sonra interaktif, herkesin dilediği yeri ekleyebileceği bir yapıya dönüştü. Bu şekilde EkoHarita çok fonksiyonlu “Ekoloji Temelli İletişim, Bilgi ve Dayanışma Ağı” vazifesi görmek üzere geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden canlı bir portal haline geldi. 29 Ocak 2016 günü “Dünya Varmış!” diyerek ilk nefesini alan EkoHarita, günümüzde gönüllü ağını genişleterek nice güzelliklere, tanışıklıklara ve dayanışmalara vesile olacak yeni projelerin filizlenmesine de elinden geldiğince olanak tanıyor. Gönüllü kuruculardan Alper Can Kılıç ile Ekoharita üzerine konuştuk. Kılıç, gündemlerindeki konularla ilgili 'diğer alanları da ihmal etmeden destek ve beslenme süreçlerimizin sürdürülebilirliğini/sürekliliğini sağlamaya devam etmeye çabalıyoruz.' diyor. 

Merhaba, sizi tanıyabilir miyiz öncelikle?

Selamlar, ben Alper Can Kılıç. EkoHarita’nın gönüllü kurucularından biriyim. Ekoloji, ekonomi ve teknoloji alanlarındaki ilgimi ve bilgimi birleştirerek toplumsal projelerde gönüllü olarak çözüm üretmeye çalışan biriyim diyebiliriz.

Ekoharita nedir? Hangi amaçla kurulmuştur?

Ekoharita çalışmaları 2015 yılında başlayan ve 2016 Ocak ayında yaşama adım atan ve sürekli dönüşerek gelişen canlı bir oluşum. Temelinde ekoloji temelli bir iletişim, bilgi ve dayanışma ağı olmayı hedefleyen bir platform. Ekoharita’nın temel amacı ekoloji alanında çalışan insanların, oluşumların, sivil inisiyatiflerin, yerleşkelerin, toplulukların, gönüllülerin ve kurumların birbirlerini fark ederek yaşamlarında yaratmak istedikleri şeye veya çevrelerine getirmek istedikleri çözümlere olanak/kaynak/bağ sağlamak, ilham olmak, aynı zamanda da bu kişilerle etkileşim kurarak ve eylemlerine destek/dayanışma manasında el vererek toplumsal ölçekte bu ağı genişletmek.

Ekoharita fikri nasıl doğdu?  Dünyada başka bir örneği var mı? Size ilham veren şey neydi?

EkoHarita fikri, kurucularının yaşamları boyunca gözlemlediği sorunlara geleceğe yönelik çözüm üretmek konusundaki niyetleriyle genç bir ekip tarafından ortaya kondu. Başlangıçta bir gıda topluluğu ilişkileri ağı kurmayı planlıyorduk. Daha sonra bu plan evrildi ve gıda topluluklarını, ekolojik yerleşkeleri, ekoloji alanında çalışan kurumları, kent bostanlarını, sivil inisiyatifleri, hatta eko-girişimleri, çiftlikleri, müzeleri, milli parkları, ekolojik turizm ve kamp alanlarını da kapsayan geniş bir yelpaze halini aldı. Daha sonra bu plan içerisine insanların da katılabileceği bir minik sosyal ağ ekledik. Böylece EkoHarita üyeleri kendi aralarında da iletişim kurabilir hale geldiler. Sonrasında yapıya zamanla ekoloji etkinliklerinin takip edilebileceği bir takvim, kitap, film önerileri, izlenebilir filmler ve okunabilir kitaplar eklendi. Ek olarak, harita içerisinde barındırdığı noktaların web sitelerinden beslenen, kendini güncelleyen bir online gazete de bulunuyor.

Ekoharitayı geliştirmek için hangi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Ekoharita ekoloji alanındaki ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek, yeni kardeş projelere zemin hazırlamak, bağ kurmak ve ağ yaratmak üzerine tasarlanmış sanal ve fiziki kolları olan bir proje. Aslında baktığımızda yeni proje veya geliştirme yapmasak bile, yapımızın sürekliliğini temin ederek, EkoHarita olarak bu bağların kurulmasına vesile olarak yeni niyetlerin amacına ulaşması için destek olabilmek bizi sevindiriyor. Bunun dışında ek projelerle ve EkoHarita’nın kendi altyapısında yaptığımız çalışmalarla EkoHarita’nın bizzat kendisini de sürekli geliştirmeye çalışıyoruz. Kuruluşundan bugüne pek çok teknik iyileştirme gerçekleştirdik. 3 yıldır sistemin sürdürülebilirliğini ve geleceğe dönük güvenilir bir kimlik/yapı oluşturmasını sağlamak için çabalıyoruz. 

Topluluk Destekli Tarım Ağı, Topluluk Destekli Tarım Aracı(ekotopluluk.org), Ekolojik Vikipedi(Ekopedi.org) ve Doğa Yolun olsun projeleri geliştirmeye çalıştığımız diğer  projelerimiz. Eğer gerçekleştirebilirsek ve işler yolunda giderse, 2019 sonbaharında Ekoharita’nın kendisi için de üyeleriyle daha iyi etkileşimler yakaladığımız bir dizi yenilikler planlıyoruz. 

Ekoharita hangi kurumlardan destek alıyor?

Öncelikle belirtmek isteriz ki, EkoHarita tamamen gönüllü sivil bir oluşum ve hiçbir kurum ve kuruluştan destek almıyor, bağımsız bir yapı. Buradan yola çıkarak EkoHarita hakkımızda sayfamızdan bize bireysel olarak destek olmak isteyenler varsa desteklerini sunabilirler ve projenin gelişmesine yardımcı olabilirler. Tüm bu destekler şeffaf şekilde EkoHarita’nın geliştirmesi için kullanılacak ve yayınlanacaktır. İlişki kurduğumuz pek çok sivil toplum kuruluşu mevcut. Şu an hepsiyle aktif, ortak projeler yürütemesek de EkoHarita ağa kattığı tüm sivil toplum kuruluşlarıyla bir yerden bağ kurmuş veya kurmaya başlamış oluyor aslında. Buradan tek tek isim vermek zor olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da gerçekleşen ve 20’ye yakın paydaşı kapsayan Gıda Toplulukları Çalıştayı organizasyon destekçisiydik. Kadıköy Çevre Festivaline her yıl katılıyor ve pek çok oluşumu bir araya getiren söyleşiler düzenlemeye çalışıyoruz. 

EkoHarita yoluyla kurduğumuz ilişkileri gerçek hayatta da fiziksel etkinliklerle sürdürmeye çabalıyoruz. Dolayısıyla EkoHarita’nın sanal sosyal bir ağdan öte hayata da dokunan ve hayatla ilişkili bir yapı olduğunu da söyleyebiliriz. Uzun lafın kısası pek çok grupla doğrudan etkileşim halindeyiz. Fakat şu an, hem de daha çok kişiye yayılması niyetiyle aktif yürüttüğümüz bir proje üzerinden bir bağlantımız var mı derseniz, duyuru da olması adına, Buğday Derneği Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneğinin “Zehirsiz Sofralar” projesi diyebilirim. Bu röportajı okuyan herkesin de bu projeyi araştırıp takip etmesini dilerim. Özellikle gıda ve gıda üretimi konusu hepimizin meselesi, hepimizi ilgilendiriyor.

Son dönem gündeminizde hangi konular var?

Son dönemde, yukarıda belirttiğim ekotopluluk.org projemizin çok aktif geliştirilmesinden kaynaklı gıda toplulukları konusunda yoğun çalışıyoruz. Onun dışında diğer alanları da ihmal etmeden destek ve beslenme süreçlerimizin sürdürülebilirliğini/sürekliliğini sağlamaya devam etmeye çabalıyoruz.

Herkesi EkoHarita’da vakit geçirmeye ve sosyal medya kanallarımızı takip etmeye davet ediyoruz. Eğer ekoloji alanıyla ilgileniyorsanız, yaşama dair, yaşamınıza dair “neler yapabilirim” konusunda ilham almak, bağlantılar kurmak istiyorsanız size iyi gelecek. 

Çünkü “Dünya varmış!”, gelin hep birlikte bu dünyayı keşfedelim ve yaşatalım.