Kalkınma Uzmanı Çakay: “Kültüre Yatırım Olmadan Kalkınma Olmaz”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığıyla düzenlenen ‘Sanat ve Kültür Yoluyla Bağlantılar Kurmak’ adlı konferans geçtiğimiz günlerde Feriye’de gerçekleşti. Bu konferansta bir araya geldiğimiz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, kalkınma açısından kültürün rolünü Sivil Sayfalar için değerlendirdi.

Kalkınmanın tek başına bir olguyu ifade etmediğini, onun bileşenleri olduğunu anlatarak söze başlayan Çakar, bu bileşenlerden en önemlisinin beşerî sermaye (insana yatırım) olduğunu söylüyor. Ona göre insanın mental ve bilgi olarak birçok alanda gelişmesiyle birlikte kalkınmanın önemli bir sacayağı tamamlanmış oluyor aslında. Kültür de insana yapılan yatırımın bu bağlamda en önemli olgusunu ifade ediyor. 

Kültür olmadan kalkınmanın olmayacağını ifade eden Çakay, “Kalkınma ve kültür arasında çok yakın bir iş birliği olduğunu söyleyebilirim. Kültüre olan yatırımları, kültürel altyapıyı, kültür ve sanat projelerini desteklediğiniz zaman aslında bir nevi kalkınmayı gerçekleştiriyorsunuz. O zaman da sürdürülebilir kalkınma dediğimiz hedeflere ulaşmış oluyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Kültür politikalarının artık yeni bir yol alması gerektiğine inanan Çakay’ın ifadesiyle, bu yol sadece kamu kurumlarının veya sadece sivil toplum örgütlerinin alacağı bir yol değil, ekosistem içerisinde iş birliğinde bulunmak önemli. Nitekim İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Hollanda Ankara Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ortaklığıyla yürütülen bu proje sayesinde Anadolu’nun dört bir tarafındaki paydaşlar buluştu ve kültürü odağına alan projelerin kalkınmaya olan etkisi açısından güzel bir tecrübe paylaşımında bulunuldu.