Gezi Davası’nda Tahliye Olan Yiğit Aksakoğlu: “Bu Ülkede Bir An Evvel Adalete İhtiyacımız Var”

Silivri'deki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan Gezi Davası'nda ara kararla tahliye edilen Yiğit Aksakoğlu; "Osman Bey için çok üzgünüm. 20 aydır hiçbir sebep yokken içeride tutuluyor. Seviniyorum ama sevinemiyorum. İçeride daha binlerce masum insan var. Bu ülkede bir an evvel adalete ihtiyacımız var. dedi.

24-25 Haziran tarihleri arasında görülen  Gezi Davası’nda Yiğit Aksakoğlu tahliye edilirken, 602 gündür cezaevinde bulunan Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

18 Temmuz’a ertelenen dava, Gezi eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra 16 kişi hakkında, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle açılmıştı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk gününde 602 gündür tutuklu iş insanı Osman Kavala, 220 gündür tutuklu sivil toplum uzmanı Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Hakan Altınay savunma yaptı. Salı günkü oturumda ise,  Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi savunma yaptı.

Savunmaların ve savcılık makamının talebinin ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti açıkladığı ara kararında, Yiğit Aksakoğlu’nun yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyesine, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına,  Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in yurtdışı yasaklarının devamına, İnanç Ekmekçi’nin de bir sonraki duruşmaya katılmasına hükmetti.

Gece yarısına doğru cezaevinden tahliye edilen Yiğit Aksakoğlu’nu eşi Ünzile Aksakoğlu annesi ve arkadaşları karşıladı. 17 Kasım 2018’de tutuklanan Aksakoğlu 220 gündür cezaevinde bulunuyordu. Aksakoğlu cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada, “Osman Bey için çok üzgünüm. 20 aydır hiçbir sebep yokken içeride tutuluyor. Seviniyorum ama sevinemiyorum. İçeride daha binlerce masum insan var. Bu ülkede bir an evvel adalete ihtiyacımız var.” dedi.

Yiğit Aksakoğlu’nun savunması için tıklayınız.

Gezi Davası değerlendirmeleri için tıklayınız.