DIERG’den İstanbul’da Kürtçe Kreş Kampanyası

18 Haziran 2019
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), İstanbul'daki ana dili Kürtçe olan çocuklar için kreş kampanyası başlattı.

Kampanyayı konuştuğumuz DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımı olarak İstanbul’da yenilenen yerel seçim öncesinde bu kampanyayı başlattıklarını dile getirerek, kreşlerin kurulması için gerekli alt yapının Diyarbakır deneyimiyle mevcut olduğunu ifade etti. İstanbul’daki Kürt seçmenlerin sık sık gündeme geldiğini, onların oylarının seçimlerde belirleyici olduğunun belirtildiğini ifade eden Yağan, “İstanbul’daki  son seçimde %20-25 Kürt seçmen oranı var. 2 milyon 100 bin – 2 milyon 610 bin civarında bir nüfusa tekabül ediyor. Bu çok ciddi bir rakam ve demek oluyor ki milyonlarca Kürt vatandaşın yaşadığı İstanbul’da kendi anadillerinde kreş açılabilir. Çok masum bir istek bu, olayı farklı bir yere çekmeye gerek yok. Kürt vatandaşlarımıza sesleniyoruz, talep etsinler.” Dedi. Yağan, Kürtlerin oylarının gündeme geldiğini ancak haklarının konuşulmadığını, Kürt gençlerinin kendi anadillerini, kültürlerini bilmeden büyüdükleri belirterek, “Üniversitelerde bölümler açılıyor  hatta bölümde doçent olan arkadaşlarımız var. Hükümet de bunu dile getiriyor, Kürtçe yasak değil. O zaman ortada konuşulacak bir şey yok. Bu toplumun gereklerini yerine getirin diyoruz. Yani Ankara yapamıyorsa yerel yönetimler yapsın, Diyarbakır nasıl Kürtçe kreşe açabiliyorsa ve olağan bir durum ise İstanbul için de bu böyle. Bu bir sosyal hizmet politikasıdır aynı zamanda. Kürt toplumunun çocukları için Kürtçe kreş açılabilir.” diye konuştu.

Kampanyanın İstanbul’daki halkın talep etme yolunu açma amacı taşıdığını belirten Yağan, “Öneri çok somut: Kürtçe kreş istiyoruz. Bu talep karşılanmıyorsa seçmenlerin ona göre tutum belirlemesi lazım. Biz ayrımcı bir belediyecilik anlayışı istemiyoruz, her toplumu gözeten kuşatıcı bir yönetim anlayışı gerekiyor. Toplumun ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar güven ve adalet duygusunu da  güçlendiriyor. İstanbul’da, Mersin’de, Antalya’da milyonlarca seçmenimiz var. Sivil toplum kuruluşlarını desteğe ve işbirliğine davet ediyoruz. Orada o kadar insan yaşıyorsa ve Kürt seçmen olarak tariflendiyse “Kürt seçmenlerin dili var, gereğini yapın” diyoruz.” şeklinde konuştu.