Doğa Ve Kültüre Dair Bir Festival: Munzur Festivali

2000 yılından beri her yıl düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali 26-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Son iki yıldır Valilik tarafından "güvenlik" gerekçesiyle yasaklanan festival için heyecanlı bir bekleyiş var.

Tunceli (Dersim) Belediyesi ve Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin hangi nedenlerle gündeme geldiğini DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben şöyle açıklıyor: “Dönemin Dersim Dernekleri Dayanışma Kurulu  2000 yılında aldığı kararla Dersimde yaratılan tahribata karşı doğamızı korumak, dilimizi, inancımızı ve kültürümüzü sahiplenmek, insansızlaştırmaya yönelik bölgemizde yapmak istedikleri 8 adet HES ve barajların yapılmasına topraklarımızda siyanürle altın çıkarılmasına karşı koymak amacıyla ‘Dersimde Bir Tas Su İç. Toprağına Geri Dön. Tatilini Dersimde Geçir’ şiarıyla festival yapılması kararı almıştı.”

İl belediyesinin de düzenleyici kurum olmasıyla 2000 yılından bu yana her yaz temmuz ayı içerisinde yapılan festival, dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan Dersimliler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor.

Festival Dersimlileri Buluşturuyor

“Festivalimizin bölgedeki diğer festivallerden en önemli ayırt edici özelliği doğa ve kültürü ön plana alan bir festival olmasıdır” diyen Dersimli sanatçı Şenol Akdağ, “Festival çeşitli nedenlerle dört bir yana dağılmış biz Dersimlilerin yılda birkaç gün de olsa yan yana gelip buluştuğumuz bölgemizin sorunlarını tartıştığımız bir anlam içeriyor” diyerek Munzur Festivali’nin insanların bir araya gelme ihtiyaçlarına cevap olduğunu dile getiriyor.

DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, festivalin bir başka özelliğine şu sözleriyle dikkat çekiyor: “Değişik dillerin, kültürlerin, farklı inançların Festival etkiliklerinde yer bulabilme koşul ve olanakları her zaman vardır. Devrimci yapılar, ilericiler, aydınlar, yazarlar ve sisteme muhalif  müzik grupları festival programlarında yer bulabilmektedir. Düzenlenen festival programlarının önemli bir bölümünün ana dilimiz üzerinden tertip edilmesi ayrıca bir öneme sahiptir. Festivalin ana teması Dersim’in tarihine, kültürüne, inancına denk düşen bir yapıya sahiptir. Bu da ülkemizde ender rastlanan bir durumdur.”

‘Festival Sadece Eğlence İçin Değil’

Festival programının henüz netleşmediğini hatırlatan Şenol Akdağ, “Halkımızın beklentisi her zamanki gibi oldukça yüksek. Festivalle beraber bölgeye yoğun olarak gelen insanlar bölge sorunlarıyla ilgili ciddi bir kamuoyu oluşturmaktadır” diyor. Festival etkinliklerinin sadece “eğlenceye” yönelik olmadığını vurgulayan Akdağ, “Sorunlarımızı birlikte konuşmak, tartışmak, çözümler üretmek çabası içinde oluyoruz, festival bu dayanışma boyutuyla da önemli” görüşünde.

Tunceli Belediyesi’ne kayyım atandıktan sonra son iki yıl festivalin “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Ali Haydar Ben de, “güvenlik” gerekçesini doğru ve gerçekçi bulmadıklarını vurguluyor ve festival hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek “Halkın yoğun ilgisi ve beklentisi nedeniyle bu yıl bu tür bir karar beklemediklerini” ifade ediyor. Ben, “yasak” kararlarına rağmen DEDEF’in diğer demokratik kurumlarla birlikte festival etkinliklerini hayata geçirmekte kararlı olduklarının altını çiziyor.

“Dersim halkı ve dostlarının beklentileri yüksektir” diyen Ben, “Başka bir belediyecilik mümkündür” şiarıyla Belediye Başkanı seçilen Fatih Maçoğlu ve son yıllardaki yasaklar nedeniyle bu yıl festivale katılımın “200 binin üzerinde” olmasının beklendiğini ifade ediyor.