Alevi Medyası Sorunlarını Tartıştı

Yaşama Dair Vakıf ve Sivil Sayfalar, Alevi medyasının mensuplarını buluşturdu. Gazeteciler ve fikir liderleri, Alevilerin medyadaki görünürlüğünü artırmak için kültür sanat faaliyetlerinin artması ve yerel basına önem verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Alevilerin medyadaki görünürlüğü ve iletişim performansları üzerine geçtiğimiz yıldan bu yana çalışan Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Sivil Sayfalar, Alevi medyasından temsilcilerin katıldığı “Alevilerin İletişim Performansları” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya alevilerin iletişim çalışmalarına katkı sağlayan basın mensupları ve fikir liderleri katıldı.

Alevilerin iletişim tecrübelerini paylaştığı çalıştayda, medyada Alevilerin performansı, iletişim problemleri ve çözüm önerileri tartışıldı.
Çalıştayın ilk bölümünde, Aleviler ve iletişim deneyimlerinin nasıl görüldüğü konuşuldu. Alevilere yönelik son 4-5 yılda medyada fiili ambargo olduğu söylenirken, bütçelerin yetersizliğinden bahsedildi. Yerel ve ulusal Alevi medya arasında iletişim olmadığı belirtilirken bütün kamuya seslenecek bir Alevi medyası oluşturmanın zorluğu ifade edildi.

Çözüm Mikro, Niş, Parçalı Yayın

Çözüm önerilerinin konuşulduğu ikinci bölümde, Alevilerin başta sinema olmak üzere kültür sanat faaliyetlerini artırması ve medyayla iletişim kurulması gerektiği belirtildi. Medya içi dayanışmanın önemine vurgu yapılan çalıştayda, mikro, niş, parçalı yayının daha etkili olacağı, bu nedenle yerel yayıncılığa daha fazla önem verilmesi gerektiği belirtildi. Yerelden genele haber akışının sağlanması gerektiği kaydedildi, Alevi medyasının siyasetten uzaklaşıp gazeteciliğe yaklaşması üzerinde duruldu.

Ali Duran Topuz/ Gazete Duvar: Alevilerin birçok sorunu var, bunların bir kısmı medyayla ilgili. Dolayısıyla Alevilerin ve Alevi dostu kurumların bu meseleyi konuşması, tartışması her zaman faydalıdır. Buraya gelirken bu kadar yararlı bir çalışma içine geleceğimi bilmiyordum. Son derece iyi bir çalıştay olduğu kanaatindeyim.

‘Bize Ayna Tuttuğunuz İçin Teşekkür Ederim’

Hatice Çevik/Serbest Gazeteci: Bu çalıştaya davet edildiğimde gerçekten heyecanlandım. Çünkü hiç gündeme getirilmedi, hiç tartışılmadı. Kendi aramızda konuştuğumuz şeyler var tabii. Daha önce pek çok çalıştaya katıldım ama Alevi medyası alanında hiç katılmamıştım. Bizim dışımızda bir kurumun böyle bir taleple gelmesi gerçekten heyecan verici. Çünkü tarafsız bir gözden bakıp onun moderatörlüğünde kendi içimizdekini tartışmak bizler için çok verimli oldu. Aleviler zaten çok dertli, gazeteciler iki dertli. Cemal cemale gelip birbirimize ayna tutmamız, özeleştiri yapmamız güzeldi. Bu aynayı bize gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Demek ki bu alanda çok sorunlar varmış. Bu ortaya çıktı.

‘Alevi Medyası Çoğaltılmalı’

Nilgün Mete/ PİRHA: Beklediğim gibi oldu, verimli geçti. Daha iyi olabilirdi. Alevi kurumların genel başkanları gelebilirdi ama davet etmişsiniz, gelmemişler. Gelmemelerini eleştiriyorum, keşke gelselerdi. Güzel oldu, daha sık yapılabilir. Aleviler kendilerini anlatsınlar. Aleviler ve medya konusunda çalıştayda hemen hemen her şey vurgulandı. Çözüm önerileri konusunda belki daha iyi şeyler vurgulanabilirdi. Eksik kaldı. Geniş katılımlı toplantılarda böyle oluyor. Alevi medyasının ihtiyaç olduğu vurgulandı, bu çok önemliydi. Alevi medyası mutlaka olmalı. Alevilerin sesi olacak bir basın mutlaka yaşatılmalı. Çoğaltılmalı.