“Tasarımın Tüm Okullarda Uygulanması İçin Eşit İmkanlar Sağlanmalı”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ”Bu Türkiye'nin bir gelecek projesi” diye tanıttığı Yeni Ortaöğretim Tasarımı’nın tartışması sürüyor. Tasarımın olumlu ve olumsuz yanlarını konuştuğumuz Eğitim Reformu Girişimi’nden Özgenur Korlu, tasarımla ilgili detayların henüz paylaşılmadığını önce bu adımların görülmesi gerektiğini belirterek, "Tasarımın tüm okullarda uygulanması için eşit imkanlar sağlanmalı." dedi.
Özgenur Korlu

Ortaöğretim Tasarımı’nın, daha önce 2023 Eğitim Vizyonu’nda kamuoyuyla paylaşılan ‘öğrenmenin iyileştirilmesi’ hedefine yönelik adımlardan biri olduğu olarak görüldüğünü belirten Korlu, “Bu hedefle bağlantılı adımlardan biri zorunlu ders sayısının azaltılması, esnek ve modüler bir yapı oluşturulması idi” dedi. Ortaöğretim Tasarımı’nın getirdiği en temel yeniliğin, ders sayılarının azaltılması ve öğrencilere istedikleri dersi seçebilecekleri bir yapının sunulması olduğunu belirten Korlu, “Tasarım, ortaöğretimde uzun yıllardır devam eden bu iki sorunu merkeze aldığı için olumlu. Bunların yanı sıra, Hayal-Etkinlik-Yaşam Modülü, disiplinlerüstü kariyer dersleri, proje ve sertifika programları, kariyer ofisi gibi pek çok yenilik var.  Diğer yandan, tasarımın uygulama adımları ve içeriği ile ilgili pek çok şey henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Eğitim paydaşları olarak sormamız gereken çok soru var.” diye konuştu.

“Yeni Tasarı Temel Beceriler Sorununu Nasıl Çözecek”

Ortaöğretim Tasarımı’nın olumlu yanlarının da olduğunu ancak uygulama konusunda birçok sorunun yanıtsız kaldığına değinen Korlu şunları söyledi: “Çocuğun merkeze alınması, ders sayılarında azalmaya gidilmesi, uygulama takviminin önceden yayımlanması ve uygulama sürecinin zamana yayılması, öğrenciler üzerindeki sınav baskısının azaltılmasının ve öğrenmenin iyileştirilmesinin amaçlanması, Ortaöğretim Tasarımı’nın olumlu yanları. Şu an için en büyük eksikliği, bütün bu olumlu yanları nasıl yapacağı sorusunun yanıtsız kalması. Bu tasarım, ortaöğretimdeki tüm okul türleri için mi, bilmiyoruz. Tasarımın her okulda uygulanması için tüm okulların eşit imkanlara sahip olması gerekiyor, bu nasıl sağlanacak? Temel beceriler ortaöğretimdeki en önemli sorunlardan biri, ortaöğretimdeki yeni tasarım ve müfredat bu sorunu nasıl çözecek? Öğretmen eğitimi nasıl yapılacak? Var olan sistemde devam eden sınav baskısı, bu yeni tasarımla nasıl çözülecek? Bunlar gibi soruların cevaplanması, tüm eğitim paydaşlarının yeni tasarımı daha iyi anlamasına ve daha iyi değerlendirilebilmesine katkı sağlayacaktır.”

“Eğitim Paydaşlarının Doğru Soruları Sorması Önemli”

Korlu, eğitimde devam eden sorunlar olduğunu ifade ederek, “Ulaşılmak istenen hedefler var. Bu bağlamda, değişimlerin olması kaçınılmaz. 2023 Eğitim Vizyonu’yla değişimlerle ilgili çok önemli bir adım atıldı. MEB, 5 yıllık bir plan hazırladı ve kamuoyuna bundan böyle bir sürpriz olmayacağının garantisini verdi. Ortaöğretim Tasarımı da bu planın bir parçasıydı. 2018-19 yılında bununla ilgili hazırlık, tasarım ve geliştirme faaliyetleri yapacağı biliniyordu.Ortaöğretim Tasarımı ile bir çerçeve sunuldu ama detayları, içeriği, nasıl uygulanacağı paylaşılmadı. Önce bu adımları görmek gerekiyor. Bu süreçte de tüm eğitim paydaşların Ortaöğretim Tasarımı’nı iyi anlaması, doğru soruları sorması çok önemli olacaktır.” dedi.