Adalet Zemini’nden Trump’ın İran’a Saldırı Tehdidine Tepki

22 Mayıs 2019
Adalet Zemini yayınladığı bildiride,  Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyayı yeni bir savaşa sürüklediği belirterek, hükümetten 'Trump’ın yalanlarına, savaş kışkırtıcı politikalarına karşı' çıkılması İncirlik Üssü başta olmak üzere ABD’nin bütün üs ve tesislerini kapatılması talebinde bulundu.

Açıklamada, Trump’ın seçildikten kısa süre sonra, İran’ı Amerika’nın düşmanları listesinin ‘en tepesine’ koyduğu ve nükleer antlaşmadan tek taraflı çekildiğini duyurduğu hatırlatılarak, “Bu gelişme sonrasında İran da nükleer antlaşmadan çekildi. Trump, İran’ı nükleer silahlardan arındırmak için gerekirse askeri güç kullanacağını yüksek sesle dillendiriyor. Dünyanın başındaki en büyük nükleer bela, atom bombasını atan, Hiroşima ve Nagazaki’de on binlerce insanı birkaç saniyede öldüren ABD’dir. Üstelik aynı ABD, başta İsrail olmak üzere, bölgede nükleer silahlara sahip başka ülkelerin de en büyük destekçisidir.” denildi.

Barış ve halkların kardeşliğini savunan Adalet Zemini katılımcılarının tüm dünyada nükleer silahların ortadan kaldırılmasını, savaşların son bulmasını istediği belirtilen açıklamada, “ABD, Irak’ı petrol için, enerji yataklarını denetlemek için, dünya hegemonyası için 2003 yılında işgal etti; hâlâ askerlerini geri çekmiş değil. 2003’ten bugüne Irak’ta yüz binlerce insan öldü, milyonlarca kişi işsiz kaldı. Kadınlara tecavüz edildi, cezaevlerinde işkenceler, kentlerde soykırımlar yapıldı. Irak’ın kültürel eserleri yağmalandı. Aynı acılı hikayelerin İran’da veya dünyanın herhangi başka bir yerinde yaşanmasını istemiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Hükümete, “Trump’ın yalanlarına, savaş kışkırtıcı politikalarına karşı çıkın. İncirlik Üssü başta olmak üzere ABD’nin bütün üs ve tesislerini kapatın” taleplerinin de dile getirildiği açıklamada, “Türkiye’de halkın büyük bir çoğunluğu ABD’nin İran’a saldırısına karşı çıkmaktadır. 2003 yılının 1 Mart’ında savaş karşıtları olarak Irak’ın işgaline karşı çıktık. Bugün de ABD’nin İran’a saldırmasını asla kabul etmiyoruz. Bütün dünyadaki savaş karşıtları ile birlikte bir kez daha söylüyoruz: İran’a yönelik savaş tehditlerine hayır.” denildi.