“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hayatın İçinde Gelişim Göstermeli”

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Sistematik Eylem (SAGE)”projesinin paydaşlarından olan Kadir Has Üniversitesi, projenin detayları hakkında bilgi vermek amacıyla 14 Mayıs'ta panel ve atölye çalışması düzenledi.

Avrupa’da kadınların yükseköğrenimdeki başarıları artıyor ancak, AB’nin “She Figures 2015” rakamları, kadınların yükseköğrenimde daha az olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre Avrupa Birliği üye ülkelerinde araştırmacıların yüzde 33’ünün, profesörlerin yüzde 21’inin ve yükseköğretim kurumları müdürlerinin sadece yüzde 20’sinin kadın olduğu görülüyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği sorunlarını doğrudan ele alan Kadir Has Üniversitesi, AB Horizon2020 tarafından finanse edilen “SAGE” projesi kapsamında kurum içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için dönüştürücü girişimlerde bulunuyor.

“Çalışma Koşulları ve Hayat Dengesi Üzerinden Eşitlik Sağlanmalı” 

Temel amacı toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planı oluşturmak olan “SAGE” projesi ile yalnızca sayısal olarak bir eşitlik değil, çalışma koşulları ve hayat dengesi üzerinde yönetim ve idari personel ile ortak çalışarak gelişim gösterilmesi hedefleniyor. Bu düşünce ile hareket eden Kadir Has Üniversitesi, “kurumsal yönetim”, “kariyer ilerlemesi”, “iş yaşam dengesi” ve “toplumsal cinsiyete duyarlı bilgi üretimi” özelinde çalışmalar gerçekleştiriyor.

14 Mayıs Salı günü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği özelinde gerçekleşen panelde Kadınların işe alım, işte tutma ve kariyer gelişimi süreçlerinin önündeki engelleri kaldırmak”, “karar alma süreçlerinde oluşan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak” ve“araştırma, dil ve kurumsal kültür alanlarındaki toplumsal cinsiyet vurgusunu güçlendirmek” gibi konular ele alındı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını ve iyi pratiklerini kurumların günlük işleyişlerinde yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıldığını belirten Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olgun Akbulut, “Kurumsal Yönetim kapsamında; tüm kurumsal komitelerde cinsiyet dengesinin sağlanması, cinsel taciz yönergesinin yürürlüğe girmesi, ayrımcılığa karşı yeni bir işe alım prosedürünün yazılması ve uygulanması, kariyer ilerlemesi kapsamında; verilerin cinsiyete göre ayrıştırılarak toplanması, kadın çalışanların terfi başvurusu yapmaları için teşvik edilmesi, kadın doktora öğrencisi sayısının arttırılması, iş yaşam dengesi kapsamında; çocuk bakımı / kreş desteği, 100% ücretli doğum izni, babalık izninin 10 güne uzatılması, bakım izni prosedürünün hazırlanması ve toplumsal cinsiyete duyarlı bilgi üretimi kapsamında; araştırma ekiplerinde cinsiyet dengesinin sağlanması, araştırma projelerinde toplumsal cinsiyet perspektifinin yaygınlaştırılması ve yükseköğretim kurumlarında toplumsal cinsiyet içerikli ders sayısının arttırılması konusunda çalışmalar düzenliyoruz” dedi.

 

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Üst Yönetim Desteği Çok Önemli”

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmalarına “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Kurumsal Hayata Nasıl Entegre Ederiz?” konusu ile STK üyeleri başta olmak üzere, üniversite, özel şirket ve belediyeler olmak üzere birçok kişi katılım sağladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından çok insan katılımı ile kolay olacağı vurgulanan etkinlikte, başta İK’lar olmak üzere farklı bölüm, alan, idari kadro, erkek ve kadınların etkin olabileceği ele alındı.

KHAS Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mary Lou O’Neil,“Kadir Has Üniversitesi olarak hedefimiz, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” bakış açısını üniversitemiz kimliğinin bir parçası haline getirmek. Hedefler gerçekçi olursa, küçük küçük zaferler gelir. Özellikle kurumlarda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusunda üst yönetimin desteği çok önemli. Bunun için öncelikle Kadir Has Üniversitesi olarak kendi kurumumuzda çalışmalara başladık” dedi.

KHAS Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi Araştırma ve Eğitim Uzmanı Bahar Aldanmaz ise “Karar alıcı mekanizmalarda cinsiyet oranının iyileştirilmesi, tüm çalışanlara yönelik bir toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin verilmesi, yapılan projelere toplumsal cinsiyet bakış açısının işlenmesi, toplumsal cinsiyete dayalı taciz ve cinsel tacize karşı politikalar üretilmesi, yürürlüğe geçmesi ve işe alım ve terfi prosedürlerinin şeffaf ve kapsayıcı olmasının sağlanması gerekiyor” dedi.

İlgili Yazılar

Tüm Haberler