Panel: Hakikat için Umut Var mı?

14 Mayıs 2019
Hafıza Merkezi'nin Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamındaki etkinliği yeni çıkan kitapları Hakikat için Umut Var mı? için düzenlenecek. Uluslararası katılımlı tanıtım toplantısı 17 Mayıs Cumartesi saat 18.00’de Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleşecek.

Hakikat için Umut Var mı? Rusya, Ermenistan/Azerbaycan/Gürcistan, İran, Lübnan, Türkiye, Kıbrıs ve Cezayir ülke bağlamlarında zorla kaybetmeler ve kayıp kişilere ilişkin karşılaştırmalı bir analiz sunuyor. Özgür Sevgi Göral’ın kaleme aldığı, Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli hazırlanan kitap bu politikanın söz konusu ülkelerdeki farklı siyasi bağlam ve arka planına, örüntülerine, bu suçla mücadelede atılmış hukuki, siyasi ve toplumsal adımlara bakıyor.

Kitabın ortaya çıkış hikayesi ise 2017 yılı başında zorla kaybetmeler ve kayıplar kişiler üzerine düzenlenen bölgesel katılımlı bir toplantı ile başladı. Kapalı bir çalışma toplantısı olarak kurgulanan bu etkinlikte Türkiye’ye yakın bölge ülkelerinde kayıplar meselesinin genel manzarasını ortaya koymak hedeflenmişti. Ermenistan, Rusya, Gürcistan, Suriye, Irak Kürdistan Yönetimi, İran, Lübnan, Mısır, Cezayir, Kıbrıs ve Türkiye‘de zorla kaybetmeler ve kayıplar üzerine çalışan toplam 17 STK temsilcisinin katıldığı atölyenin sonunda bu işbirliği sürecini karşılaştırmalı bir yayın üreterek devam ettirme kararı alındı. İşte bu sürecin devamı olarak ortaya çıkan kitabın 17 Mayıs’ta düzenlenecek tanıtım toplantısında, kitapta ele alınan ülkelerde faaliyet gösteren ve bir kısmı 2017 tarihli atölyeye de katılmış olan insan hakları örgütlerinden temsilciler de katılacak.

Katılımcılar

  • Gülseren Yoleri, İnsan Hakları Derneği (Türkiye)
  • Mona Nasseraldin, Act for the Disappeared (Lübnan)
  • Nadia Kornioti, (Kıbrıs)
  • Özgür Sevgi Göral, Hafıza Merkez (Türkiye)
  • Shadi Sadr, Justice for Iran, (İran)
  • Shirin Jetha, (Kıbrıs)
  • Tatiana Chernikova, Human Rights Center Memorial, (Rusya)

Mekân: Yapı Kredi Kültür Sanat
Adres: İstiklal Caddesi No: 161, Beyoğlu, İstanbul

Facebook etkinlik sayfası için tıklayın.