Engelliler Yasası Hayata Geçirilmeli

13 Mayıs 2019
Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, engellilerle ilgili hazırlanan yasaların bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Son 15-20 yıl içerinde ülkemizde engellilerle ilgili önemli mesafeler kat edildiğine değinen Tunceli Bedensel Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Ali Aslan, ”Engelliler Yasasının 2005 yılında kabulünden sonra 2009 yılının 28 Eylülünde Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi de yürürlüğe girerek ulusal mevzuatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Engellilere ilişkin mevzuat, bazı eksiklikler olmakla birlikte önemli oranda tamamlanmıştır.  Bugün sorun, esas itibariyle bu mevzuatın yaşama geçirilmesi ile ilgilidir. Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin yaşamında değişiklik yaratamıyorsa bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenle engelli haklarının öznesi olan engelli bireylerin ve ailelerinin bilinçlendirilmesinin yanı sıra uygulayıcılara çok iş düşmektedir. Ne yazık ki, yasaları uygulayan kurumlar ve bürokratlar yeterince bilinçli ve duyarlı değildirler. Bilgiye, fiziksel çevreye, ürünlere ve hizmetlere erişimin önünde ciddi engeller bulunmaktadır. Bu engellerin biran önce kaldırılması için hizmet sunucu kurumları ve bürokratları göreve davet ediyoruz.“ dedi.

“2022 ve 2828 Sayılı Kanunlarda Değişiklik İstiyoruz”

2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınmasının uygulamada mağduriyet yarattığını vurgulayan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevzuattaki bu koşul engelli bireyleri, birlikte yaşadığı hane bireylerine bağımlı kılıyor. Engelli bireyin hiçbir geliri olmadığı halde hane gelirini hesaplayarak sanki bireyin geliri varmış yanılsamasına neden oluyor.”

Kampanyaya Destek Çağrısı

Change.org üzerinden bir imza kampanyası yürüttüklerini aktaran Dernek Başkanı Aslan, ”Tüm duyarlı yurttaşlarımızı  www.turkiyeengellimeclisi.org adresindeki web sitemizde yer alan linke tıklayarak imza kampanyamızı imzalamaya çağırıyoruz.” dedi.