KORU Projesi Geleceğin Kültürel Miras Liderlerini Yetiştiriyor

Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Edinburgh World Heritage ile beraber yürüttüğü, British Council tarafından Kültürel Koruma Fonu kapsamında desteklenen, Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi, geleceğin kültürel miras liderlerini yetiştiriyor.

Kültürel Mirasın Korunması için Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi, yoğunlukla Mardin ve Antakya’da gerçekleştiriliyor. Proje, Türkiye ve İngiltere’nin birikim ve uzmanlıklarını bir araya getirerek, kültürel miras bilincinin arttırılması ve kültürel mirası korumak için doğru yöntemlerin hem teorik hem de pratik olarak benimsenmesini amaçlıyor.

Proje, bu amacını çok yönlü bir yaklaşımla gerçekleştirmek üzere çalışıyor. Bir yandan eğitimlerle bu alandaki birikimi aktarırken diğer yandan kültürel mirasın korunmasında bire bir çalışan taş ustaları, marangozlar gibi zanaatkârlara yönelik uzman eğitimleri düzenliyor. Kültürel mirasın korunması için çok yönlü bir toplumsal dönüşümün gerekliliği bilinciyle proje kapsamında, yerel yönetimler ve topluluklar, gazeteciler, tarihi ev malikleri, tur rehberleri, öğretmenler gibi farklı gruplarla yetişkin eğitimleri  yapılıyor. Bu eğitimlerden en ilgi çekenlerinden biri de kültürel miras alanında kendini geliştirmeye istekli, yerellerinde koruma konusunda öncü olma isteği ve motivasyonuna sahip bireylerin katıldığı Edinburgh Liderlik Akademisi.

Bir hafta süren Edinburgh Liderlik Akademisi’nde, geleceğin kültürel miras liderleri;

  • Liderlik özelliklerini geliştirecek atölye çalışmalarına dahil oluyor,
  • UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehrin tarihi alanlarını ziyaret edecek ve nasıl korunduklarına ve tanıtıldıklarına dair uzmanları tarafından bilgiler ediniyor,
  • Gerek Birleşik Krallık gerekse de dünyanın diğer ülkelerinden gelen katılımcılardan kültürel mirasın nasıl yönetildiğine dair fikir alışverişi yapıyor ve profesyonel ağ yaratma olanağına sahip oluyor.

KORU projesinin 5 ayağı bulunuyor:

1-Yetişkin Eğitimi:

Tur rehberleri, ilköğretim öğretmenleri, yerel yönetimler, gazeteciler ve tarihi ev malikleri için her gruba ayrı tasarlanmış pratik ve teorik eğitimler düzenleniyor. Bu hedef gruplarına yönelik eğitimler 24-27 Şubat 2018 tarihlerinde Mardin’de, 21-24 Şubat 2019 tarihlerinde Antakya’da gerçekleştirildi. Aynı zamanda taş ustalarınaMardin’de hem Edinburgh’da koruma eğitimi veriliyor. Anıt Bakıcıları eğitimi iseMayıs 2019’da İstanbul’da gerçekleştirilecek.

2-Koruma Güz Kampı:

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilere yönelik olarak mimari koruma, taşınabilir obje koruma ve kültürel miras yorumlama konularında alanında uzman kişilerin eğitmenliği ile teorik ve uygulamaya dayalı Koruma Kampları gerçekleştiriliyor. İlk kamp 2018’de Mardin’de yapıldı, ikincisi 2019’da Antakya’da yapılacak.

3-Restorasyon Uygulamaları:

 Tamirevi: Tamirevi’nin ana amacı, Mardin bölgesinde kültürel mirasın korunması alanında kapasite geliştirilmesine destek verecek bir mimari koruma modeli oluşturmak. Mardin tarihi merkezde bulunan bir geleneksel bir taş konut yapısı, örnek uygulama projesi sunabilmek amacı ile Türkiye’de ilk defa enerji verimli olarak restore ediliyor. Restorasyon uygulaması tarihi yapıların onarım ve bakımına ve tarihi yapılarda enerji verimliliğini sağlama konularına odaklanıyor.

Tarihi dükkan cephesi:Antakya’da bir tarihi dükkanın cephesi, aslına uygun olarak korunarak düzenlenecek ve aynı zamanda benzer uygulama yapmak isteyenler için bir yol gösterici rehber hazırlanacak.

4-Yapı Analiz Programı:

Program, Mardin ve Antakya’nın tarihi kent sınırları içerisindeki tarihi yapıların mimari özelliklerini ortaya koyuyor, güncel durumlarını belgeliyor ve bunları dijital QGIS veri tabanına aktarıyor.

5- Bilgi Bankası:

Proje kapsamında kültürel mirasın korunmasına dair çeşitli başlıklarda kitapçık ve rehberler hazırlanıyor. Tüm broşürler proje internet sitesinden pdf formatında indirilebiliyor.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız.