Van 2. Üvercinka Tiyatro Festivali 10 Mayıs’ta Başlıyor

İsmini Cemal Süreya’nın ilk şiir kitabından alan Üvercinka Kültür Sanat Topluluğu'nun düzenlediği 2. Üvercinka Tiyatro Festivali 10/19 Mayıs tarihleri arasında Van'da yapılacak. Topluluğun yönetim kurulu başkanı olan ve aynı zamanda organizasyonun merkezinde bulunan Fatih Taşdemir ile Üvercinka Tiyatro Festivali'ni konuştuk.

Festivalde Kürtçe ve Türkçe’nin yanı sıra son yıllarda Van’da hatırı sayılır bir nüfus oranına ulaşan İranlıların da faydalanabilmesi için Farsça oyunlar da bulunuyor. Yurdaer Okur, Haldun Dormen, Deniz Çakır, Derya Alabora gibi isimlerin de katılacağı festivalle ilgili ayrıntıları Üvercinka Kültür Sanat Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Taşdemir ile konuştuk. 

Üvercinka Kültür Sanat Topluluğu ve çalışmalarıyla başlayalım…

Topluluğumuz Üvercinka adıyla profesyonel olarak 2016 yılında Van merkezli kurulan bağımsız bir kuruluş. O günden bugüne aralıksız bir şekilde kültürel ve sanatsal işler yapıyoruz. Tiyatro, konser, halk oyunları, gezi turları gibi birçok alanda hizmet veriyoruz. Sadece organizasyon değil aynı zamanda bu etkinliklerin yapımıyla da biz ilgileniyoruz. Bize bağlı tiyatro oyuncuları var. Onlarla birlikte çalışıp Van dışındaki şehirlerde de etkinlikler düzenliyor, oyunlar oynuyoruz. Yeni tiyatrocuların yetişmesine, yeni oyunların yapılmasına vesile oluyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Bu sene Irak’tan da bir teklif aldık. Duhok Tiyatro Festivaline davet edildik. Bu teklifi değerlendirme aşamasındayız. Muhtemelen orada da yer alacağız. Biz bir açığı kapatmak için çıkmadık. İnsanlar olarak doğarız, büyürüz ve hacmimiz kadar yer tutarız. Biz kültür-sanat alanındaki boşlukta da sadece hacmimiz kadar yer tutuyoruz.

Festival içeriğiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Bu festivalde toplamda 9 oyun, bir konser, bir resim sergisi, beş de atölye olacak. Seçtiğimiz oyunlar gerçekten kaliteli oyunlar. Hem tiyatro eleştirmenleri tarafından hem de seyirciler tarafından oylama yapılan sayfalar içerisinde en yüksek puan alan tiyatro oyunlarını bu festival için seçtik. Ve tabi oyunları seçerken Van’ın sosyolojik yapısına da uygun oyunlar seçmeye gayret ettik. Sadece Türkçe oyunlar değil Farsça ve Kürtçe oyunlar da mevcut.

Festivalde sergilenecek oyunları seçerken kriterleriniz neler oldu?

Oyunların seçiminde puanlamanın dışında kendi içinde tutarlı farklı bir seçme kriterimiz de vardı. Sanat dünyanın her yerinde özü itibariyle muhaliftir. Var olan bir aksaklık varsa onun çözümüne yönelik pratikler sunar. Toplumu daha iyiye, daha refaha taşımaya çalışır. Klasik bir cümle olacak ama tiyatro zaten insanı insana insanca anlatma sanatıdır. Yine tabii ülkenin içinde olduğu ekonomik ve sosyal olarak sıkıntılı durum herkesin malumu. İnsanların biraz gülmeye ihtiyacı var. Bu nedenle oyunların çoğu komedi türünde. Oyunlarımızın içeriği itibariyle de kendi içinde bu anlamda bir konu bütünlüğü var diyebiliriz.

Bu sene yapılacak olan festival sizin yaptıklarınızın ikincisi olacak. Van’da Festivale olan ilgi nasıl? Geçen dönem nasıl geri dönüşler almıştınız? Bu sene ile ilgili öngörüleriniz neler?

Başlangıçta insanların bu tarz etkinliklere çok fazla rağbet etmeyeceklerini ve etkinliğin başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünenlerin sayısı fazlaydı. Çünkü üst üste 10 gün boyunca tiyatro mu izlenir? Algısı vardı. Biz geçen sene ilk festivalimizi yaparak bu algıyı kırdık. 10 günde 13 oyun yaptık. Ve toplamda yaklaşık 5000 izleyiciye ulaştık. Festivalin ilk olması hasebiyle 5000 seyirciye ulaşmış olmak bizim için muhteşemdi. Bu seneki gösterimlerimiz daha fazla olacak. Direkt etkileşim sayısının 6000-7000’i bulmasını bekliyoruz. Gönül ister ki çok daha fazla çok daha uzun olsun.

Son olarak, dolu dolu bir festival olacak. Final oyunumuzun oyuncularından Levent Ülgen yakın zamanda Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde komedi dalında en iyi oyuncu ödülü aldı. Bu oyunla final yapacağız. Ne kadar insan gelirse amacımıza o kadar yaklaşmış olacağız. Her şeyin kısıtlı olduğu bir coğrafyada birçok şeyi kendi imkanlarımızla başarmış olduğumuzu göstermiş olacağız. Bütün Van halkını bekliyoruz.