Prof. Dr. Füsun Üstel Bu Hafta Cezaevine Giriyor

07 Mayıs 2019
Barış İçin Akademisyenler'in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için hapis cezası alan Prof. Dr. Füsun Üstel için Çağlayan Adliyesi önünde uğurlama düzenlendi.

Barış İçin Akademisyenler’in Prof. Dr Füsun Üstel için Çağlayan Adliyesi önünde düzenlediği uğurlamaya, çok sayıda kişi katıldı. Üstel burada yaptığı açıklamada, “Sözün bittiği yerde değil, henüz sözün başladığı yerdeyiz. Sözümüzü yükselteceğiz. Vatandaş olarak birey olarak haklarımızı barış içinde bir yaşam talebimizi yükselteceğiz’ diye konuştu.

Füsun Üstel için yapılan açıklamada, bildirinin ardından 700’e yakın barış imzacısına dava açıldığı ve 189 kere hapis cezası kararı alındığı belirtildi. Akademisyenlerin bu süreçte işlerini kaybettikleri, KHK listelerine alındıkları ve bu bedelin daha büyük bir bedelin yansıması olduğu belirtilen açıklamada, “Ertelenmemiş ceza alan diğer otuz üç meslektaşımızı düşünüyoruz. Onlar için de endişeliyiz evet, ama gerçeği dile getirmenin farkındalığıyla bir aradayız. Sanık değil, tanığız. Barış sözü, suç değil sorumluluktur. Bunu savunmaya devam ediyoruz. Her hafta burada olmaya, önümüzdeki binlerce duruşmada barışın sözünü duymaya, o sesi taşımaya devam edeceğiz. Bu ülkenin barış isteyen güzel insanlarının hapishane günleri kaybımız değil, mirasımızdır.” Denildi.

İstinaf Mahkemesinin İlk Onaması

Barış İçin Akademisyenlerine “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları bildiri hakkında hazırlanan iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. Bildiri ile ilgili yargılanan akademisyenlerden ceza alanlardan biri de Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel oldu. Üst mahkeme Üstel’e verilen 1 yıl 3 ay hapis cezasını oy çokluğu ile onadı. Karar, Barış İçin Akademisyenler’e yönelik istinafın verdiği ilk onama kararı oldu.