Onur Yürüyüşü Davasında Sanıkların Tamamı Beraat Etti

2017’de, 15. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü sırasında gözaltına alınan 23 kişi ve Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyenlere saldıran bir şahsın yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. Mahkeme, tüm sanıkların beraatine karar verdi.

2017’de, İstanbul Valiliği tarafından üçüncü kez yasaklanan İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü sırasında, kolluk kuvvetleri hiçbir uyarı yapmadan Taksim Meydanı ve civarındaki insanlara saldırmış, 23 kişi ile Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyenleri engellemek için sokağa çıkan onlarca saldırgan da gözaltına alınmıştı. Saldırganların sadece birisi hakkında dava açılırken 23 kişi iki sene, altı celse boyunca yargılanıyordu.

Bugün İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, 23 kişi ile Onur Yürüyüşü’ne saldırmak amacıyla sokağa çıkan saldırgan gruptan bir şahıs hakkında beraat kararı çıktı. Mahkeme, sanıkların üzerine atılı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma suçunun unsurları oluşmadığından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223/2-a maddesi gereğince ayrı ayrı beraat kararına hükmetti.

Ayrıca mahkeme, davada kendisini müdafii ile savunan kişilerin tamamına, vekalet ücreti ödenmesine karar verdi.

Haksız gözaltı ve işkence için tazminat talebi

Altı celse boyunca yargılanan ve haksız, hukuksuz bir şekilde ve darp edilerek gözaltına alınan, gözaltındayken işkence gören bazı aktivistler ise tazminat yoluna giderek yeni bir hukukî süreç başlatacaklarını ifade ettiler.

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör