FilmAmed Belgesel Film Festivali 7. Kez İzleyiciyle Buluşuyor

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin düzenlediği FilmAmed Belgesel Film Festivali 8-12 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. 44 filmden 20’sini kadın yönetmenlerin çektiği filmler oluşturuyor.

Festivalin bu seneki teması göç ve kadın olacak. Tertip komitesi, toplumsal olaylara kadın gözüyle bir projeksiyon sunduklarını belirterek, “Coğrafyamızda kadınların yaşadığı travmalar malum bu yüzden kadın bakışını önemsiyoruz. Göç meselesinin de kadınlardan azade olmadığı kanısındayız. Hemen yanı başımızdaki Suriye savaşı ile milyonlarca insan göç etti ve bu savaşın mağdurları yalnızca insanlar olmadı. Bütün canlılar da insanlarla birlikte göç etti. Korkunç betonların arasında yaşayamayan kuşlar ve karıncalar da göç etti. Dönüp baktığımızda savaşları çıkaran bir erk zihniyetine filmlerimizde kadın bakışını önceleyerek en sert tepkiyi vermek istedik. Toplumsal olayları , travmaları konuşmak tartışmak için de belgesel filmlerini fırsat olarak görüyoruz.” dedi.

Festival İstanbul Belgesel Filmleri, Documentarist, Ege Film Festivali, TIHV İnsan Hakları Filmleri direktörleriyle ile birlikte tartışarak oluşturuldu.

Filmler için açık çağrıya çıkmadıklarını, yönetmenler ve festival direktörleriyle  bizzat temas kurduklarını belirten tertip komitesi, bu yıl 25 civarı yönetmen söyleşisi olacağını belirttiler.