Sevag Şahin Balıkçı Öldürülüşünün Sekizinci Yılında Anıldı

Batman’da zorunluk askerlik yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı ölümünün 8’nci yılında mezarı başında anıldı. Şişli Ermeni Mezarlığı’nda düzenlenen anmaya ailesi, dostları, yurttaşlar, siyasetçiler ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

24 Nisan 2011 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde terhisine 23 gün kala arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla öldürülen Sevag Şahin Balıkçı dün ölümünün 8’nci yıldönümünde mezarı başında anıldı. Şişli Ermeni Mezarlığı’nda düzenlenen anmaya Balıkçı’nın ailesi ve dostlarının yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, CHP Eski Milletvekili ve Şişli Belediye Meclis Üyesi Selina Doğan, siyasetçi Ufuk Uras, 2007 yılında öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi Başkanı Benjamin Abtan, Fransız milletvekili  Mireille Clapot, sivil toplum kuruluşu Nor Zartonk, Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu üyeleri ve çok sayıda yurttaşlar katıldı.

Duaların okunmasının ardından Nor Zartonk adına konuşan Alexis Kalk, Balıkçı’yı öldürenlerin henüz cezalandırılmadığını anımsatarak, “Ne yazık ki Sevag ve katledilen tüm mazlumlar için adalet mücadelemiz devam ediyor. Hala ülkemizde bir barış ve kardeşlik dili tesis edilebilmiş değil. Ülkemizde ne yazık ki katliamların ve katillerin dili hâkim durumda. Bu hepimizi derinden yaralıyor ve üzüyor. Bizler tüm katledilen mazlumlar için adalet ve eşitlik mücadelemize devam edeceğiz” dedi.  Kalk, sözlerini “Bebekten katil yaratan karanlıkla mücadele ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim” diyerek sonlandırdı.

Sultanahmet’teki 24 Nisan Anması’na Engel

Bu arada, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından Sultanahmet’te düzenlenen 24 Nisan anmasına izin verilmedi. Öğle saatlerinde Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk İslam Eserleri Müzesi önünde bir araya gelen heyete, polis tarafından izin verilmedi. 24 Nisan Platformu anmanın valilik tarafından engellenmesi sebebiyle dün akşam İstiklal Caddesi yerine Şişhane meydanında açıklama yaptı. Açıklamada, “24 Nisan’la yüzleşme mücadelesi, halkların kardeşliğin içi ses çıkartmaya ara vermeyenlerin mücadelesi, bu gibi gerçeklerin teker teker açığa çıkmasına ve 1915’te yaşananın ne kadar sistematik bir toplu linç girişimi olduğunu anlamaya yardımcı oluyor” ifadelerine yer verildi.