Tahir Elçi Vakfı Diyarbakır’da Açıldı

Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması yaparken öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin adına Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı kuruldu. Açılışta konuşan Vakıf Başkanı Türkan Elçi, “Tahir'in aramızdan ayrılışından sonra Kürt, Türk, Alevi, Sünni ayırımı olmadan kendini mazlum görenlerin gösterdikleri teveccüh, herkesin bir arada bulunma isteği ve bu alandaki koca boşluk vakfımızın varlık sebeplerinden biridir diyebiliriz” dedi.

Tahir Elçi İnsan Hakları  Vakfı, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, hukukçu, insan hakları aktivisti  ve gazetecinin katıldığı resepsiyonla açıldı. Roboskili aileler ile Tahir Elçi’nin Lice ve Kulp dava müvekkillerinin de katıldığı açılışta konuşan Vakıf Başkanı Türkan Elçi, kızıyla birlikte bu vakfı kurduklarını belirterek, “Tahir’in aramızdan ayrılışından sonra Kürt, Türk, Alevi, Sünni ayırımı olmadan kendini mazlum görenlerin gösterdikleri teveccüh, herkesin bir arada bulunma isteği ve bu alandaki koca boşluk vakfımızın varlık sebeplerinden biridir diyebiliriz” dedi.

Sadece  ‘Haklıyız kazanacağız’ demekle zulümle baş edilemeyeceğini, haklılığı dile getirmenin, işin mahiyetine uygun metot, evrensel değerler ve herkesin ortak hafızasına seslenecek bir dille, dillendirmesinin gerekliliğinin farkında olduklarını belirten Türkan Elçi, “Geçmişte yaşanan elim mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması için mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Bizi bugün bu duruşumuzda ısrarlı kılan Tahir’in o dönemde haklının ve Kürt halkının yanında olma çabasındaki duruşudur. ‘Bizler bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma ve operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Tarihine, tarihsel değerlerine sahip çıkamayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecek kuramazlar’ diyen bir sesin mirasçılarıyız. Vakfımızı bu saikler üzerine inşa edip sadece ve sadece hakikatlerin savunulduğu, bağımsız bir duruşun bizim için esas olduğunu huzurlarınızda bir kez daha dile getirmek istiyoruz.” Diye konuştu.

Tahir Elçi Vakfı’nın Başkan Yardımcılığını Neşat Girasun üstlenirken, yönetim kurulu üyeleri ise Orhan Kemal Cengiz, Cihan Ülsen, Mürsel Ekici, Mahsun Batı ve Erkan Şenses oldu.