İNSAMER’den Sudan’da Son Durum Analizi…

İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) analisti Serhat Orakçı,  Sudan’da 30 yıldır iktidarda bulunan Ömer el-Beşir istifa ederek görevi bırakmasını değerlendirirken, yaşananların 1964 ve 1985 yılındaki olaylarla aynı olduğunu belirterek, “Ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlayan yoğun halk protestoları 1964’te İbrahim Abboud ve 1985’te Cafer Nimeyri iktidarlarının sonunu getirmişti. Sudan’da bugün âdeta tarih tekerrür ediyor. Yeni dönemde siyaseti bir süre Askerî Geçiş Konseyi şekillendirecek” diyor.

İNSAMER analisti Serhat Orakçı, “Sudan’da Yeni Dönem” başlıklı analizinde; Ömer El Beşir’in istifasıyla sonuçlanan olayları değerlendiriyor. Orakçı; analizine, protesto gösterilerinin ilk olarak ekmek fiyatlarındaki anormal artış nedeniyle Sudan’ın kuzeyindeki Atbara şehrinde 19 Aralık’ta başladığını hatırlatarak başlıyor.  Ülkenin farklı yerlerinde artan gösterilere karşı Ömer El Beşir’in faaliyetler gerçekleştiğini belirten Orakçı, “Ne var ki bu çabaları protesto gösterilerini sona erdirmeye yetmedi. Özellikle Sudan İstihbaratı’na (NISS) bağlı güvenlik birimlerinin protestocuları dağıtmak için giriştiği müdahaleler esnasında gerçek mermi kullanılması, evlere zorla girilmesi ve insanlara işkence yapılması gibi durumlar, halk nazarında büyük tepki topladı.” değerlendirmesinde bulunuyor.

İNSAMER’in hazırladığı Sudan’ın Uzun Yolu infografiği

Ömer El Beşir’in istifasıyla sonuçlanan olayların kronolojisine de analizinde yer veren Orakçı, yaşananların 1964 ve 1985 yılındaki olaylarla aynı olduğunu belirterek, “Ekonomik sıkıntılar nedeniyle başlayan yoğun halk protestoları 1964’te İbrahim Abboud ve 1985’te Cafer Nimeyri iktidarlarının sonunu getirmişti. Sudan’da bugün âdeta tarih tekerrür ediyor. Yeni dönemde siyaseti bir süre Askerî Geçiş Konseyi şekillendirecek. Ancak bu zamana kadar protesto gösterilerine öncülük eden ve rejimin güvenlik güçlerinin baskılara boyun eğmeden direnen siyasi oluşum ve platformlar, iktidarın seçim yoluyla hızla sivil bir idareye geçişini arzulamaktalar. Şu aşamada yakın vadede ülkede işlerin çatışmaya veya bir iç savaşa dönüşmeden toparlanması en önemli ihtiyaç. Birçok Arap ülkesinin iç savaş yaşadığı bir dönemde, Sudan’daki tüm aktörlerin çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor.” şeklinde değerlendirdi.

Sudan’da yeni bir gelişme de, darbe sonrası Askeri Geçiş Konseyi’nin başına geçen İbn Avf’in görevi bırakması oldu. İbn Avf”un yerine Abdulfettah Burhan göreve geldi.

İNSAMER’in Sudan analizinin tamamının okumak için tıklayınız…

Etiketler