Bingöl İçin Söyle: 3 Dil 1 Memleket

Fırat Kalkınma Ajansı'nın 2018 yılı Turizm ve Endüstriyel Gelişme Mali Destek Programı'ndan desteklenen, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen ”Bingöl Turizm Değerlerinin Geliştirilmesi ile Turizm Rotası Oluyor” projesi kapsamında yapılan ”Bingöl İçin Söyle (3 Dil 1 Memleket)” çalışmasının gala gecesi yapıldı.  

Bingöl’ün doğal güzelliklerini, kültürel yapısını, tarihi ve turistik mekânlarını tanıtıp yaşatmayı hedefleyen ve 3 dilde (Zazaca, Türkçe, Kürtçe) seslendirilen proje kapsamında çekilen video klip Youtube’da yayınlandı.

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Fırat Kalkınma Ajansınca Bingöl ‘2018 yılı Turizm ve Endüstriyel Gelişme Mali Destek Programı’ kapsamında desteklenen ‘Bingöl Turizm Değerlerinin Geliştirilmesi ile Turizm Rotası Oluyor’ projesi kapsamında yapılan ‘Bingöl İçin Söyle- 3 Dil 1 Memleket’ projesinin gala gecesi yapıldı.

Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen gala gecesine ilin valisi Kadir Ekinci Bingöl Milletvekilleri Cevdet Yılmaz ile Feyzi Berdibek, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim Çapak ve kurum amirleri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Galanın açılış konuşmasını yapan Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman, ‘1,5 yılda tamamlanan proje kapsamında 18.950 km yol kat edildiğini ve başarılı bir projenin oluşturulduğunu’ belirtti. Barman, ‘İlimizin tanıtımı için yapılan projelerin devam etmesi adına ilde çeşitli etkinlikler yaparak devam edeceğiz. Bu gibi etkinlikler adına Sayın Valimizin de talimatları ile ilimizde bal, kavurma ve güneşin doğuşu festivalini yapmayı planlıyoruz’ dedi.

Gecede bir konuşma yapan Bingöl Valisi Kadir Ekinci; Zazacanın gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yaptı. UNESCO’nun unutulmaya yüz tutmuş diller arasına aldığı Zazaca’nın bu faaliyetlerle tekrar dirileceğini belirten Vali Ekinci, “Çünkü ‘bizim medeniyetimiz öldüren değil dirilten ve yaşatan bir medeniyettir. Ben Zazaca’nın da inşallah bundan sonra daha aktif bir şekilde kullanılması için özellikle ebeveynlerden rica ediyorum. Gelecek nesillere bu dili aktarmamız lazım. İnşallah bundan sonra Bingöl’de yoğun bir şekilde Zazaca konuşulur. Zaza kardeşlerimiz duygularını, düşüncelerini kendi dilleriyle anlatabilirler. İnşallah bizler de en kısa zamanda bu dili öğrenerek halkımızla, halkımızın diliyle konuşuruz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ‘Bingöl İçin Söyle 2019 (3 dil 1 Memleket) video klibi izlendi. Video klip seyirciler tarafından oldukça beğenildi. Bingöl’ün farklı yerlerinde çekilen video klipte sinema ve tiyatro sanatçısı Ali Sürmeli de yer aldı.

Zazaca, Türkçe ve Kürtçe dillerinde hazırlanan video klipte söz ve müziği Bingöllü Zaza sanatçı Rençber Aziz’e ait olan “İna kênek kumca rawa (Bu kız neredendir) türküsü Zazaca, “Bingöl dört dağ içinde” türküsü ise Türkçe ve Kürtçe olarak seslendirildi.

Video çalışmasını https://www.youtube.com/watch?v=i9MO4BGN4BU linkinden izleyebilirsiniz.