Burkina Fasolu Kadın Mikrobiyolojistin İnanılmaz Çalışması

Burkina Faso’nun Çevre ve Tarım Araştırma Enstitüsü’nde çalışan Barkissa Fofana mikrobiyolojinin bozulmuş araziyi tekrar yeşil ve üretken yapmanın anahtarı olduğunu ispatlamak için araştırmalar yapıyor.

Burkina Faso’lı bir mikrobiyolojist olan Barkissa Fofana’nın, bilimin iklim değişimi ve çölleşme ile mücadeleye yardım edebileceğine inancı tam. Barkissa Fofana, mikrobiyolojinin bozulmuş araziyi tekrar yeşil ve üretken yapmanın anahtarı olduğuna inanıyor ve bunu ispatlamak için araştırmalar yapıyor. Burkina Faso’nun kuzey Sahel bölgesinde Djibo şehrinin hemen dışında Acacia sahasından yaşayan Barkissa, “İklim değişikliği, çölleşme ve nüfus artışının neden olduğu çevresel problemlerle başa çıkmak için bir şeyler yapılması gerekiyor” diyor.

Burkina Faso’nun Çevre ve Tarım Araştırma Enstitüsü’nde (INERA) çalışan 30 yaşındaki mikrobiyolojist Barkissa, bu problemleri çözmede mikro-organizmaların rolüyle özellikle ilgileniyor. Azot fiksasyonunu örnek aldığını söyleşen Barkissa, “Havadaki azot gazını, bitkiler tarafından doğal bir gübre olarak kullanılabilecek azot bileşiklerine dönüştürebilen bakteriler vardır. Bu bakterilerin bazıları simbiyotiktir: kökleri içinden bir bitkiye girerler ve konak bitkinin büyümesi için azotun kullanılabilir olmasını sağlarlar.” diyor.

Soldaki Resim: FAO’nun Çölleşme ile Mücadele Eylemleri programı kapsamında, Barkissa mikropların bitkilerin Afrika’nın en kurak yerlerinden bazılarında gelişip gelişmeyeceği üzerinde çalışıyor. ©FAO/Gideon Vink;
Sağdaki Resim: Ekimden önceki yerinde fideler. ©FAO/Giulio Napolitano

Acacia ağaçları arazisini test yeri olarak kullanan Barkissa, burada farklı doğal, simbiyotik bakteri ve mantar ile aşılanmış sakız/gam üreten ağaçların gelişimini izlerken, ağaçların kuraklığa daha fazla direnç göstermesine, daha iyi büyümesine ve daha fazla sakız üretmesine yardımcı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Barkissa tarım bilimi alanında çalışmalar seçtiğini çünkü bitkilere düşkün olduğunu ve her zaman kırsal kesimde çalışmak istediğini söylüyor. Tezini 2020’de savunmayı planlayan Barkissa, araştırma sonucunda Sahel’e katkı sunmayı hedeflediğini belirtiyor.

Restarasyon alanları FAO’nun Çölleşme ile Mücadele Eyleminin (AAD) Burkina Faso’da Büyük Yeşil duvar girişimini destekleyen bir parçası…  AAD, Afrika, Karayipler ve Pasifik’teki kırsal toplulukları büyük ölçüde bozulmuş arazinin restorasyonu ile destekleyelerek ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı teşvik eden bir program… Afrika’nın iklim değişikliği ve çölleşmeyle mücadele konusundaki amiral gemisi projesi olan Büyük Yeşil Duvar girişiminin parçalarından olan program, bölgedeki gıda güvensizliği ve yoksulluğa yönelik Kuzey Afrika, Sahel ve Somali Yarımadası boyunca verimli manzaralar yaratıyor. Şu ana dek 500 bin kişiye ulaşan ve program,  yaklaşık 50 bin hektar bozulmuş araziyi restore edecek.

Kaynak: http://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1179165/

İlgili Yazılar

Tüm Haberler