2019 Gönüllülük Yılı Lansmanı…

 "2019 Gönüllülük Yılı" lansmanında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muhammet Muharrem Kasapoğlu, "Hayatımızın her alanında kültür, sanat ve sosyal ilişkilerde bu kadar gönüllü bir millet bence yok" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilan ettiği “2019 Gönüllülük Yılı” kapsamında “Spor, Kültür-Turizm, Çevre, Afet ve Acil Durum, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Hizmetler” başlıklarında uygulanacak stratejileri açıklamak ve yürütülen çalışmaları paylaşmak üzere, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ile üniversite rektörleriyle çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu,  2019 Gönüllülük Yılı kapsamında atılacak adımları açıkladı. Gönüllülüğün insanın kalbini genişleteceğini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, “Hayatımızın her alanında kültür, sanat ve sosyal ilişkilerde bu kadar gönüllü bir millet bence yok. Gönlümüz büyük ama bu konulardaki faaliyetlerimiz ve organizasyonlarımız da inşallah çok daha büyük işlere imza atacağız. Sivil toplum kuruluşları ve değerli üniversite temsilcileri sizlerin buradaki varlığınız bizim için son derece anlamlı. Bizimle olduğunuz için sizleri gönülden kutluyorum. Hayatımızı güzelleştiren ve zenginleştiren, sayısız iyilik sizler sayesinde oluyor. Bakanlığımız tüm imkanlarıyla sizlerin yanında. Bir gencin dahil olduğu projede karşılıklı değerli alışveriş söz konusu olur. Hedeflerimize ilerlerken kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla daima iş birliği ve gönül birliği içerisinde olacağız. Buradan toplumumuzun her ferdine, her insanına ‘bize katıl sen de gönül ver’ çağrısında bulunuyorum. Gönüllülük günümüzde hızla yükselen bir değer. Gönüllü olmak için gönül sahibi olmak yeterli.” dedi.

BM’den Gençliğe Çağrı…

Dünyada 1 milyardan fazla gönüllü olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, “İş gücü olarak bu rakam 109 milyon tam zamanlı çalışana eşdeğer. Bu çok büyük bir gücü ifade ediyor. Değerli insanların sahip olduğu bu potansiyel gerçekten çok büyük bir gösterge. Bu büyük potansiyel bütün dünyada insanlığın geleceği bakımından çok değerli bir imkan olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedefi var ve 169 amacın gerçekleşmesi için buna da çok önemli bir atıf yapılıyor. Bizim 17 hedef başlığı altında koyulan hedeflerin tamamıyla gönüllülüklerle gerçekleştirmemiz mümkün. Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma için 2030 ajandasının uygulanmasında gönüllülerin güçlü bir araç olduğunu ilan ederek gençliğe çağrıda bulundu.” diye konuştu.

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin Türkiye’de gönüllük açısıdan bir milat olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, “Gönüllük sistematik, düzenli, bilinçli bir çerçevede yürütülmeli. Bu aziz milette fazlasıyla hayırseverlik duygusu vardır. Salih amel denilen bu duygunun hep birlikte kurumsal ve sürdürülebilir şekilde olmasını sağlamalıyız. Adında gençlik olan bakanlığımızın bu konuyu, bu çerçevede sahiplenmesi önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalar erken yaşta kazanılan bu kültürün yaşam boyu sürdürüldüğünü gösteriyor. 20 milyona yakın gencimizle Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesiyiz. Sürdürebilir kalkınmada en önemli unsur olan gençlerimizin insani değerlere sahip, milli değerlere faydalı, çevre tabiata saygılı, toplumsal hayata aktif şekilde katkı sağlayan temel hak ve hürriyetlerini etkin kullanan, uluslararası alanda akranlarıyla mücadele edecek şekilde yetişmelerini sağlamak, bakanlığımızın en önemli hedeflerinden birisidir.” dedi.

“Sen De Gönül Ver”

Çeşitli kurum ve kuruluşlarla gönüllülük eğitim programları yapacaklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “Ulusal ve uluslararası alanda ülkemiz pek çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en modern, en iyi tesisleri ülkemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın spora ve sporcuya verdiği önem herkesin dikkatini çekiyor. Ülkemizde, gururla ifade ediyorum ki dört dörtlük gerçekleştirdiğimiz uluslararası spor organizasyonlarında, daha fazla gönüllü gencimiz yer almasını sağayacağız. Başta gençlik liderliği, kamp liderliği ve kamp başvuruları olmak üzere tüm proje ve faaliyetlerimize gönüllülük faaliyetlerine katılmış olmanın öncelikli tercih sebebi olmasına yönelik çalışmalar yürüteceğiz. ‘Yılın Gönüllülük Ödülleri’nin verileceği ödül törenini gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Kasapoğlu, “Sen de gönül ver’ sloganıyla yola çıkan bir platform kurduklarını ve bu platformun gönüllü arayan kurum ve kuruluşlara gönüllü olmak isteyenleri bir araya getirdiğini belirterek, “Gençlerimizin cepten de ulaşabileceği mobil uygulamayla bunu kolaylaştıracağız. Bu platforma hem bireysel hem de kurumlara üyelikle söz konusu. Bugün itibarıyla 98 bin bireysel, 2 bin kurumsal üyesi var buranın. Bugünden sonra daha güzel ufuklara yelken açıyoruz. Nihai amacımız kamu kurumlarından özel sektör ve STK’lara kadar tüm paydaşların etkin bir şekilde katılımıdır. Nihai hedefimiz sizlere ulaşma olduğu için başta STK’lar olmak üzere, gönüllükle ilişkili teşvik için mekanizmalar oluşturacağız. Bunu da müjdelemek istiyorum. Gönüllülük konusunda maddi ve manevi yanınızdayız. STK’lar ve kamu kuruluşlarımızla bu çerçevede bir proje çağrısını açıklayacağız.” dedi.