Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı”

Henüz 29 yaşındayken kadınlara mahsus güzel sanatlar okulu İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kuruluşunu sağlamasıyla toplumsal dönüşümün kayda değer aktörleri arasında yerini alan Mihri'nin hayatına odaklanan sergi Salt Galata'da açıldı.

Mihri: Modern Zamanların Göçebe Ressamı, üretim ve deneyim dolu yılların dünya savaşlarından ekonomik buhranlara, rejim değişikliklerinden teknolojik atılımlara nice tarihî dönemece tanıklığına dikkati çekiyor. Sergi, Rollins College Arşivleri’nden muhtelif yazışmalar başta olmak üzere kapsamlı arşiv belgeleri, gazete haberleri ve dergi yazılarıyla seçili eserler eşliğinde, çağının pasif bir tanığından ziyade aktif bir katılımcısı ve öznesi olmayı seçen Mihri’nin hayatına dair çok yönlü bir anlatım geliştiriyor.

Ayrıca gerçekleşen paraleldeki programlar, serginin araştırmacıları Özlem Gülin Dağoğlu ve Gizem Tongo’nun söyleşisiyle başlıyor. Ahmet A. Ersoy’un moderatörlüğündeki söyleşide, portre ressamı Mihri’nin (1885-1954) eserleri ve güzel sanatlar alanında kadınların önünü açan girişimleri incelenecek.

Türkiye sanat tarihi yazımında arka planda kalmış olan sanatçının üretimlerine bugünden bakmanın sağlayacağı yeni araştırma imkânları değerlendirilecek. Ayrıca, Mihri’nin İstanbul’dan çeşitli Avrupa şehirlerine ve son olarak New York’a uzanan hayatını kapsamlı arşiv belgeleri, gazete ve dergi yazılarıyla seçili eserler eşliğinde görselleştiren serginin oluşum süreci detaylandırılacak.

Katkıda bulunanlar

Lorans Tanatar Baruh ve Farah Aksoy (SALT) ile Ahmet Ersoy

Etiketler