Lisinia İnsanın Doğayla İlişkisini Yeniden Kuruyor

Burdur’da yaşayan ve aile bireylerini kanserden kaybeden veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından 2005 yılında kurulan Lisinia Doğa, doğanın kirletilmesi ve bunun yansıması olarak ortaya çıkan kanserle mücadele etmeyi ve insanları doğal hayatın korunması ile ilgili bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten kişilerin öykülerini anlattığı Fark Yaratanlar programında onuncu sezonun dokuzuncu Fark Yaratan’ı doğal hayatın sürdürülmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışan Lisinia Doğa oldu.

Burdur’da yaşayan ve aile bireylerini kanserden kaybeden veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından 2005 yılında kurulan Lisinia Doğa, doğanın kirletilmesi ve bunun yansıması olarak ortaya çıkan kanserle mücadele etmeyi ve insanları doğal hayatın korunması ile ilgili bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Fark Yaratanlar programı kapsamında daha iyi bir dünya hayali kuran bireylerin hikayelerini paylaştıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan “Şehir hayatının içinde hepimiz doğadan uzaklaşıyor, doğal hayatın sürmesinin gelecek nesiller için önemini maalesef unutuyoruz. Lisinia Doğa projesi bize unuttuklarımızı hatırlatırken, doğal hayatın korunması ve yerel tarımın gelişmesi için yürüttüğü projelerle iyi bir gelecek için de umutlarımızı yeşertiyor. Sabancı Vakfı olarak Lisinia Doğa’nın çalışmalarını geniş kitlelerle buluşturmaktan mutluluk duyuyor, projenin herkese ilham vermesini diliyoruz” dedi.

9 Alanda 9 Farklı Projeyle Doğal Hayata Katkı

Lisinia Doğa, kuruluşundan bu yana doğanın korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla 9 alt başlıkta projelerini sürdürüyor. “Kansersiz gelecek elimizde” projesiyle bilgilendirme, “Yaşamak için Burdur Gölü’nü yaşat” projesiyle ise gölün korunması ve lavanta tarlalarıyla ekolojik üretime katkı çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca doğa okulu, yerli bitki ve hayvan türlerinin korunması, gen muhafaza, ekolojik ve doğa dostu tarım gibi farklı alanlarda projeleri de bulunuyor.

Destek ve hibe kabul etmeyen bir doğa projesi olan Lisinia Doğa, yöre halkının yeni ürünlerle tanışması ve doğal denge bozulmadan tarım yapılmaya devam etmesi amacıyla Burdur civarındaki köylerde bölgenin doğasına özgü bitkiler de üretiyor.

Türkiye’nin İlk Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi

2011 yılında ilk Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezlerinden biri olan “Lisinia Burdur Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi”ni kuran Lisinia Doğa, merkezi bedelsiz olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devretti. Yaban hayatı açısından Türkiye’nin en önemli alanları arasında bulunan Burdur Gölü havzasının korunması ve geleceğe taşınması, yaban hayatının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Bugüne kadar merkeze getirilen 600’e yakın hayvan arasında pelikandan kara akbabaya, atmacadan şah kartalına, kulaklı orman baykuşundan balıkçılara kadar pek çok farklı tür bulunuyor.

Veteriner hekim Öztürk Sarıca önderliğinde kurulan Lisinia Doğa, kuruluşundan bugüne 120 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi ağırladı. Yaptığı projelerle yöredeki doğal dengenin korunmasına yardımcı oldu.

Veteriner hekim Öztürk Sarıca öncülüğünde bölgede yaşayanların hayatlarını değiştiren ve ekolojik yaşamın korunması için yeni modeller oluşturan Lisinia Doğa’nın fark yaratan hikayesini www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’dan izleyebilirsiniz.