Dersim’de Hızır Ayı Başladı, Hızır Ceminde Hızır’ın Önemi Anlatıldı

Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nde gerçekleştirilen panelde Metin-Kemal Kahraman ile Alevi piri Zeynel Batar Hızır orucu ve Hızır ayı ile ilgili bilgi verirken, pir Zeynel Batar’ın verdiği gülbeng ile çılalar yakıldı. Munzur Akademi Yönetim Kurulu Başkanı akademisyen Dilek Kızıldağ Soileau, “Hızır’ın Dersim inanç kültürü ve ibadet takvimi içerisinde önemli bir yer tutuyor” dedi.

Dersim’de Hızır ayı etkinlikleri kapsamında,  Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nde ‘Dersim İbadet Takviminde Hızır’ adlı panel düzenledi. Panelde, Dersim kültürü ve müziği üzerine araştırmalar yapan sanatçılar Metin-Kemal Kahraman ile Alevi piri Zeynel Batar Hızır orucu ve Hızır ayı ile ilgili bilgi verdiler.

Munzur Akademi Kültür Sanat Derneği’nin merkezinde gerçekleştirilen panel, pir Zeynel Batar’ın verdiği gülbeng ile çılalar yakılması ile başladı.  Hızır ayının önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Pir Batar, “Hızır gençlere umut verendir, darda olana yetişendir. Hızır karada, havada 18 bin alemi gözleyen zattır. Hızır’ı gönlü temiz olan canlar görürler” dedi. Dersim ibadet takvimi hakkında teorik ve mitolojik bilgi birikimini katılımcılarla paylaşan Kemal Kahraman da Hızır’ın Dersim inanç takviminde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Dersim ibadet takviminde Hızır ayı bir ay sürer. Bölgelere ve ocaklara göre farklı tarihlerde 3 gün oruç tutulur. Orucun ardından Hızır kurbanı kesilir, Hızır lokması dağıtlır. Hızır, Dersim Alevi inancında yardımlaşmayı, sevgiyi sembolize eder. Bu ayda darda olanlara yardım edilir.” dedi.

Konuşmaların ardından Pir Zeynel Batar, katılımcıların getirdiği lokmalara gülbenk duası verdi. Lokmaların dağıtılmasından sonra Pir Batar deyişler okudu.

 Etkinlik Metin- Kemal Kahraman ve Maviş Güneşer’in dinletisi ile sona erdi.

“Hızır, Dersim Kültürünün Önemli Bir Parçası”

Dernek olarak Dersim kültürünü korumayı, yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı misyon edindiklerini belirten Munzur Akademi Yönetim Kurulu Başkanı akademisyen Dilek Kızıldağ Soileau, “Hızır’ın Dersim inanç kültürü ve ibadet takvimi içerisinde önemli bir yer tutuyor” dedi.

Dersim inancında kutsal olan Hızır geleneğinin doğru bir şekilde anlatılması, aktarılması ve yaşamasına katkı sunmak adına bu etkinliği düzenlediklerini belirten Soileau, “Hızır ayı içerisinde olduğumuz bu günlerde bu etkinliği yaptık. Dersim Alevi geleneğini iyi bir şekilde aktaran Pir Zeynel Batar ile Dersim kültürü ve müziğinin önemli temsilcileri olan Metin-Kemal Kahraman kardeşler ile Maviş Güneşer’i davet ettik.” dedi.

Soileau, Munzur Akademi’nin Dersim’in inançsal ve kültürel değerlerine ilişkin etkinlikler düzenlemeye devam edeceğini belirtti.

Pülümür’de Zazaca Hızır Cemi Yapıldı

Dersim’in Pülümür ilçesinde Hızır ayı nedeniyle Pülümür Cemevi’nde Hızır Cemi bağlandı. Zazaca yapılan Hızır Cemini pirler Kaya Dede ile Metin Demir yürüttü. Pirler, cemde Hızır ayının önemini anlattılar. Ceme katılan canların getirdiği lokmalar pirlerin verdiği gülbenk duasıyla dağıtıldı.