Macide Tanır Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

08 Şubat 2019
Türk tiyatrosunun unutulmaz oyuncularından, dünya tiyatro edebiyatının 50’den fazla seçkin eserinde başrol üstlenen Macide Tanır, 6. ölüm yıl dönümünde Emirgan Mezarlığı’nda bulunan kabri başında Türk Eğitim Vakfı (TEV) yönetimi, bursiyerleri,yakınları ve sanatçı dostları tarafından anıldı.

Aldığı sayısız ödül ile başarılarını taçlandıran ve Cumhuriyet tarihinin yetiştirdiği en değerli tiyatro sanatçılarından biri olarak kabul edilen Zehra Macide Tanır’ın anma törenine Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Yıldız Günay, TEV yetkilileri, bursiyerler ve sanatçının sevenleri katıldı.

Rona Yırcalı: Macide Tanır Örnek Bir Cumhuriyet Kadınıydı

Macide Tanır’ın anma töreninde konuşan TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı; “Türk Eğitim Vakfı bu yıl kuruluşunun 52. yılında ve kuruluşundan bu yana Türk eğitimine ve Türk gencine hizmet etmektedir. Vakfımızın bu yolculuğunda çalışmalarımıza katılarak varlığımızı anlamlı ve sürekli kılan hayırseverlerimiz olmuştur. Şu ana kadar Vakfımıza vasiyet ve hibe yoluyla 1.500’e yakın bağışçımız mal varlıklarını emanet etmişlerdir. Bağışçılarımız arasında kamuoyu tarafından tanınan kıymetli isimler var. Türk tiyatrosuna gelişiminde önemli katkılarda bulunan Macide Tanır da bu isimlerden biridir. Hayatı boyunca gösterdiği dik duruş ile demokratik yaklaşımı ve tiyatroya verdiği önemle Türk gençlerinin ileriye gitmesine katkılarda bulunmuştur. Tiyatroda yetiştirdiği ve önünü açtığı gençler gibi bağışlarıyla TEV öğrencilerinin yoluna ışık olan Macide Tanır aynı zamanda örnek bir cumhuriyet kadınıydı. Konservatuvara girdiği 1944 yılından 1985 yılına kadar, 41 yıl Türk tiyatrosuna hizmet vermiş, hem Türk hem de yabancı eserlerde önemli roller üstlenerek halkımızın kültür seviyesinin ilerlemesinde etkili bir kişi olmuştur. 50’den fazla eserde başrol oynamış, bunların neticesinde 63 ödüle layık görülmüştür. 2011 yılında devlet sanatçısı olarak da ödüle layık görülen Macide Tanır, Alman büyükelçiliğinin de takdirini kazanmış bir sanatçıdır. Çok değerli ve saygın tiyatro sanatçısı, Cumhuriyet kadını Macide Tanır’ı bir kez daha rahmetle anıyor, törenimize katıldığınız için teşekkür ediyoruz” dedi.