CŞMD: Size Şule Çet Adına Savunma Yapmayacağız!

Cinsel Şiddetle Mücadale Derneği, Şule Çet’in öldürülmesine ilişkin davanın 6 Şubat’ta görülen ilk duruşmasında, Çet’i suçlayıcı ve Çet’in özel hayatını sorgulayıcı ifadelerin yer almasına dair açıklama yaparak “Size Şule Çet adına savunma yapmayacağız! Mağdur suçlayıcılıktan derhal vazgeçin!” dedi.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği; Şule Çet davasında sanıkların değil, sorularla adeta Şule’nin yargılandığını ifade ederen tavırlara tepki gösterdi ve “Size Şule Çet adına savunma yapmayacağız. Mağdur suçlayıcılıktan vazgeçin!” açıklamasında bulundu.

Ankara’da bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen ve intihar süsü verilen Şule Çet cinayetine ilişkin görülen davada mahkemenin ve sanık avukatlarının tutumlarına tepki gösteren  Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin (CŞMD) açıklaması şöyle:

“Kadınların ‘erkek adalet’ karşısında yalnızlaştırılmasına da izin vermeyeceğiz!”

“Duruşma salonunda öldürülen genç bir kadının özel hayatını sorgulayan yaklaşımdan tüm ülkeyle birlikte utandık, utanıyoruz…” denilen açıklamada dünyanın her yerinde adaleti temsil eden mahkemelerde faillerin uyguladıkları şiddet kadar, toplumda yarattıkları korku ve hedef aldıkları kitlede oluşturdukları hasarlara da ceza verildiği ifade edildi. Açıklamada “Öldürülen kadınların ardından ‘olayın kapatılmasına’ da, hayatta kalan kadınların “erkek adalet” karşısında yalnızlaştırılmasına da izin vermeyeceğiz!” denildi.

Giysimiz, gülüşümüz, davranışımız… cinsel saldırıya onay değildir!

Açıklamada kadınların giysilerinin, gülüşlerinin, davranışlarının, mesleklerinin, hangi saatte nerede olduklarının cinsel saldırıya onay olmadığına vurgu yapılarak cinsel şiddetin, cinayetin tek sorumlusu ve suçlusunun fail olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye mahkemelerinde öldürülen kadınlardan hesap sorulmasına, failleri aklamak için kişisel hayatlarının didik didik edilmesine, onlara rıza atanmasına defalarca kez şahit olduk. Bu kadar saldırgan bir yaklaşıma az rastladık.

Şule’nin gülümseyen fotoğraflarını “tecavüze verilen onay” şeklinde yorumlayan ve mahkemeye bunu telkin eden sanık avukatlarına tacize-tecavüze maruz bırakılan ve gülümsemesi çalınmayan tüm kadınlar adına biz cevap veriyoruz! Giysimiz, gülüşümüz, davranışımız, mesleğimiz, hangi saatte nerede olduğumuz cinsel saldırıya ONAY DEĞİLDİR!

Cinsel şiddetin, cinayetin tek sorumlusu ve suçlusu faildir

Öldürülen kadınların arkasından konuşmak kolay, nasıl olsa kendilerini savunamazlar diye düşünmeyin. Şule Çet’in ispatlanması, savunulması gereken herhangi bir şeyi yok! Tekrar ediyoruz: Cinsel şiddetin, cinayetin tek sorumlusu ve suçlusu faildir. Şule’yi değil; onu katledenleri, tecavüze ve cinayete kılıf uydurmaya çalışanları cezalandırın. Şule’nin cinsel hayatını, evine kimi aldığını değil; nasıl öldürüldüğünü sorgulayın.

Takipçisi olacağız

Kadınlar, 6 Şubat’ta Şule’nin yerine cevap verdi: Bekaret sorana, evine kimin girdiğini sorana, “o saatte orada ne işi varmış” diyene, bunları #SORAMAZSIN dedi! Türkiye’de kadınları koruyan yasalar olsaydı, yasal olarak da soramazdınız.*

Erkek adalet yerine gerçek adalet gelene kadar, davanın takipçisi olacağız…

*1974’ten beri kadın haklarının daha çok korunduğu ülkelerde, cinsel saldırı mağdurlarına mahkemedeki çapraz sorgu sırasında özel hayatlarıyla, cinsellikleriyle, cinsel tarihleriyle ilgili soru sorulmasını yasaklayan Rape Shield Law yasası bulunur.

http://cinselsiddetlemucadele.org/2019/02/08/size-sule-cet-adina-savunma-yapmayacagiz/